x

HOROR SCENARIO CNN Tramp i svi njegovi saradnici GINU DANAS: Evo šta se onda dešava!

Televizijska kuća CNN emitovala je priču o tome šta bi se desilo u slučaju da za vrijeme inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, njega i sve prisutne zadesi katastrofa koju niko od njih ne bi preživio. Oni daju odgovor na pitanje kome bi u tom slučaju pripala vlast.

Takva katastrofa bi dovela do toga da se na čelu Amerike nađe član kabineta dosadašnjeg predsjednika Baraka Obame, izložio je Brajan Tod sa CNN prije dva dana u emisiji ``The Situation Room`` Vulfa Blicera.

 

Ovaj scenario podrazumijeva da zajedno s Trampom nastradaju i njegovi bliski saradnici Pol Rajan, spiker Kongresa, privremeni predsjednik Senata Orin Hač i potpredsjednik Majk Pens. Pošto nijedan izbor ``Trampovih ljudi``, članova Kabineta, još uvijek nije usvojen od strane Senata, predsjednik države bi postao sadašnji državni sekretar Tomas Šenon.

 

Prema ustavu SAD, u tom slučaju zamjenjuju ih predsjednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim slijedi privremeni predsjednik Senata. Ako se i njima nešto desi, obaveze predsjednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog sekretara.

 

Ko umjesto državnog sekretara?

 

Ako bi kojim slučajem i Reks Tilerson, Trampov izbor za državnog sekretara, stradao ili bio nesposoban da obavlja svoju dužnost, situacija sa preuzimanjem nadležnosti dodatno bi se zakoplikovala.

 

Državni sekretari iz Obamine administracije moraju da predaju dužnost do podneva na dan inaugurisanja novog predsjednika SAD. Istovremeno, članovi Trampovog kabineta čija je imenovanja Senat potvrdio preuzimaju dužnost.

 

Kako Tilersonu mandat u Senatu i dalje nije izgalasan, one ne može da preuzme funkciju, a kako stari državni sekretar Džon Keri mora da ode, na to (možda i najvažnije mjesto u američkoj administraciji) doći će zamjenik državnog sekretara za politička pitanja Tom Šenon, inače predstavnik Obamine administracije.

 

Šenon se trenutno nalazi na poziciji zamjenika državnog sekretara za politička pitanja, a nalaziće se među 50 Obaminih predstavnika u prelaznoj administraciji koji neće biti smijenjeni momentalno po dolasku Trampa na čelo države da bi se obezbijedilo što jednostavnije funkcionisanje Vlade u periodu tranzicije.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.