x

Hrana koja vam uništava kožu, a svakodnevno je jedete!

Dermatolog Kiran Lohija iz Nju Delhija poručuje da iz prehrane treba da izbacimo šećer i mliječne proizvode ako želimo da imamo savršeno lijepu kožu.

Koža je naš najveći organ i treba je svakodnevno njegovati i održavati zdravom. Ako je ne čuvamo i ne pazimo, može da nam ``uzvratiti`` osipom, pigmentacijom, a kako biste to spriječili poželjno je paziti šta jedemo.

 

Dermatolog Kiran Lohija iz Nju Delhija poručuje da iz prehrane treba da izbacimo šećer i mliječne proizvode ako želimo da imamo savršeno lijepu kožu.

 

Mliječni proizvodi

 

Većina ljudi vjeruje da je mlijeko odlično za naše tijelo, ali mlijeko kao i sir, jogurt i sladoled su puni hormona, tvrdi Lohija. Stoga nam ti mliječni proizvodi čine više štete nego koristi, pojašnjava dermatolog. Akne i pigmentacija kože lako se može pojaviti zbog neravnoteže hormona, a ako konzumirate proizvode koji sadrže hormone možete pogoršati problem. Gotovo svi dermatolozi svojim pacijentima savjetuju da prestanu da jedu mliječne proizvode, odnosno barem smanje količinu takvih namirnica u svojoj svakodnevnoj prehrani. Za sve one koji se brinu da će na ovaj način njihov organizam ostati bez dovoljno kalcija, Lohija poručuje da spanać obilluje kalcijem, čak više nego mlijeko.

 

Šećer

 

Poznato je da šećer uzrokuje glikolizaciju važnih proteina u koži, a  to dovodi do nastanka i produbljivanja bora jer glikolizacijom ti važni proteini postaju ``neaktivni``.

 

Bijelo brašno

 

Bijelo brašno i kukuruzni skrob prisutni su u hlebu, tjesteninama i mnogim drugim namirnicama, ali nemaju hranjivu vrijednost. Uzrokuju nagli porast insulina i hormona stresa. Upravo stres uzrokuje pojavu akni na koži, a kako biste to izbjegli u najvećoj mjeri, izbacite iz prehrane namirnice od bijelog brašna i kukuruznog skroba, poručuje Lohij.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.