x

Jagnjetina: Meso koje zaslužuje mjesto na meniju!

Zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva proteini u jagnjećem mesu, omiljenom većini ljudi, lakše su probavljivi i zbog toga imaju prednost pred proteinima iz teletine i piletine.

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, jagnjetina je u grupi zajedno s ostalim vrstama mesa te ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima. Za tu grupu namirnica preporuka je 23 serviranja dnevno.

 

Energetska vrijednost jagnjećeg mesa iznosi oko 230 kcal, odnosno 961 kJ na 100 g.

 

Kao i ostale bjelančevine životinjskog porijekla, bjelančevine iz jagnjećeg mesa imaju visoku prehrambenu vrijednost.

 

Sadrže optimalnu količinu osnovnih ili esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za procese obnavljanja i sinteze svih ćelija organizma, a organizam ih sam ne proizvodi.

 

Meso je jedan od najvažnijih izvora masti u prehrani velikog dijela ljudske populacije i esencijalni je sastojak njegove prehrane. Po ukusu je vrlo slično jaretini.

 

Kuvana jagnjetina sadrži manje holesterola nego piletina ili pureći batak. S obzirom na sastav i karakteristike mesa, preporučuje se bolesnicima koji imaju problema s holesterolom, srčanim bolesnicima, bolesnicima s lošom krvnom slikom i naročito se preporučuje kao prva vrsta mesa koje se uvodi u jelovnik devetomjesečnih beba.

 

Jagnjetinu kupujemo svježu i zamrznutu. Svježe jagnje može se kupiti cijelo ili u komadima, dok se smrznuta jagnjetina može kupiti samo na komad.

 

Obrada uključuje trup s glavom i unutrašnjim organima.

 

Svježa jagnjetina čuva se u frižideru 2448 časova, a naročito ju je dobro čuvati u suvoj ili tečnoj marinadi.

 

Zamrznutu jagnjetinu čuvajte prema datumu na ambalaži ili 60 do 90 dana ukoliko u zamrzivač stavite svježe meso.

 

Cijelo jagnje tradicionalno se peče na ražnju. Prije toga ga treba začiniti, staviti na ražanj i lagano peći uz premazivanje svinjskom masti i prelivanje pivom.

 

Još jedan od tradicionalnih načina pripreme je jagnjetina ispod sača. Začinjeno meso peče se zajedno s krompirom u vlastitom soku i pari ispod metalnog poklopca (zvona) na koji se stavlja žar.

 

RECEPT

Punjena jagnjetina

 

Sastojci

 

1 kg jagnjetine

50 g maslaca

par komada marelice

12 kašičice bijelog luka u prahu

so, biber

Nadjev

 

350 g mljevenog jagnjećeg mesa

4 marelice iz kompota

2 kašike marmelade od narandže

23 kašike prezle

1 crveni luk

45 kašika soka od narandže

1/2 kašičice kumina

2 kašike peršuna

2 kašičice ruzmarina

so, biber

Priprema

 

Sastojke za nadjev pomiješati i ostaviti da odstoje preko noći. Komad mesa (od buta bez kostiju) pobiberiti, posoliti s obje strane i premazati maslacem. Unutrašnju stranu posuti bijelim lukom u prahu. Premazati nadjev preko mesa u tankom sloju. Zarolati meso. Uvezati ga špagom i na svakom mjestu kuda špaga ide ispod nje staviti po jednu marelicu, sa malo ruzmarina.

 

Staviti u tavu za pečenje. Po izboru dodati narezan krompir, mrkvu ili drugo korjenasto povrće. Poprskati maslinovim uljem, dodati par komadića maslaca i prekriti folijom. Peći na 200 stepeni oko sat i po. Zadnjih 10-15 minuta skinuti foliju da se meso zapeče.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.