x

Jaguar XKSS upravo postaje novim modelom u ponudi!

2017. godina bi nam trebali donijeti puno novih modela, a Jaguar XKSS svakako izgleda najstarije od svih. Daleke 1957. godine sudbina mu je prekinuta, ali uskoro bi priča trebala imati sretan ishod…

Zašto ovaj model ima bogatu, ali tužnu priču? XKSS je nastao na osnovi slavnog D-Type, pobjednika Le Mans-a koji je sagradio čvrstu Jaguarovu reputaciju trkaćih i sportskih automobila. Kako je D-Type bio za stazu, XKSS je njegova cestovna verzija napravljena između 1954. i 1956. godine.

 

Ovaj prekrasni automobil je svoju priču završio 12. veljače 1957. godine kada je vatra nemilosrdno progutala Jaguarovu bivšu tvornicu Browns Lane. Uništila je sve automobile koji su bili namijenjeni za kupce u Sjevernoj Americi. Sveukupno ih je proizvedeno 16 komada.

 

Par sretnika se s ovim primjerkom vraća u 50-te godine prošlog stoljeća.foto: Jaguar

 

Ipak, Classics divizija iz Jaguara je odlučila završiti posljednjih 9 primjeraka koji su planirani te kobne 1957. godine. Tih posljednjih 9 primjeraka će se proizvesti i prodati odabranoj grupi kupaca koji su spremni izdvojiti otprilike oko 8,9 milijuna kuna.

 

Classics tim, koji je ujedno zaslužan i za rekreiranje perolakih E-Type modela, rekreirali su nacrte za XKSS, koristeći nacrte ranije proizvedenih automobila kako bi dobili točni oblik okvira, Dunlop guma i originalnih Smiths mjerača.

 

Čak su se radili i ustupci da kupci mogu koristiti bezolovno gorivo. Kao da je bitno, kad to sve pokreće povijesni 3,4 litreni redni šestak s 262 KS iz D-Type modela. Povijest nikad nije izgledala bolje, a mi možemo sanjati da ga barem negdje jednom uživo vidimo.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.