x

Jeste li znali da je paprika ovoliko zdrava?!

Tek toliko da znate, paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče, za koju smatramo da je jako bogata ovim vitaminom.

Ta činjenica nam govori da je paprika jako zdrava povrtna biljka, pa ni ne čudi da se radi o jednoj od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu. Pored toga što je toliko zdrava i bogata zdravim elementima, paprika je jako lagana za uzgoj. Zato je i pronalazimo u skoro svakom plasteniku ili manjem vrtu. Osim primamljivog okusa, imaju i posebne ljekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjuru.

 

100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, te vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija. Što je paprika zrelija, veća je razina vitamina i minerala u njoj.

 

Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena paprici daje joj antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

 

Redovita konzumacija paprike će podići vaš imunitet, ublažiti simptome PMS-a, potaći na proizvodnju kolagena, poboljšati vam vid te zaštititi od raka prostate. Također, paprika podiže raspoloženje, potiče rast kose te ubrzava metabolizam i tako pomaže u mršavljenju.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.