x

Još jedna potvrda da Alfa ima brzi SUV!

Alfa Romeo Stelvio kreće u prodaju te se odmah ugurao među najbolje u svojoj klasi. A evo zašto postaje SUV koji će mnogi entuzijasti (ne samo ljubitelji Alfe) tako rado prihvatiti.

Mnogi gunđaju o lošem trendu kako danas svaki proizvođač mora imati barem jedan SUV model u svojoj ponudi. Neki od tih SUV-ova su ispali dobro, neki manje dobro. Čak su ispali dobro i kod onih marki automobila za koje znamo da su stvorene za stvaranje sportskih i brzih luksuznih automobila, a ne ogromnih i bespotrebnih SUV-ova. Npr. svi su se uplašili kad je Jaguar najavio F-Pace, a na kraju nije mogao ispasti bolje. Od većih šokova je bio i Stelvio. Zaljubljenici u Alfa Romeo su govorili kako to nema veze s filozofijom “cuore sportivo”, ali kad su vidjeli konačnu verziju Stelvia i to u Quadrifoglio izdanju koje je poharalo Nürburgring, osmijeh nije silazio s lica.

 

Prvi kupci će uskoro sjesti u novi Stelvio, a Alfa Romeo iskreno želi da se njegovi prvi SUV kupci osjećaju posebno. Tako se prvo izdanje za prodaju zove kratko i jasno “First Edition.” Možda njegov 2,0 litreni turbo 4-cilindrični motor nije privlačan kao iz Quadrifoglio verzije, ali 280 KS i 400 Nm okretnog momenta bit će dovoljno da se prvi kupci mogu hvaliti kako imaju najbrže ubrzanje od svih u toj klasi.

 

A ubrzanje do stotke, zahvaljujući Q4 pogonu na sve kotače i 8-stupanjskom automatskom mjenjaču, iznosi 5,7 sekundi. Zaista pohvalne brojke za ovakvu kategoriju automobila. Stelvio prolazi zavoje bez problema jer se 100% snage motora prenosi na stražnje kotače ili se snaga dijeli 50/50, ako je potrebna bolja trakcija.

 

Standardna oprema uključuje električno podesiva grijana kožna sjedala, a kabina se najviše ističe s umetcima od pravog drveta, kožnim upravljačem i aluminijskim polugicama. Iza 20″ felgi sjaje se obojena kliješta kočnica.

 

Kad se radi o tehnologiji, ovaj luksuzni i brzi SUV krasi 8,8″ ekran s najbitnijim informacijama. Ostale praktične stavke koje pomažu vozaču su automatsko kočenje u nuždi, upozorenje pri napuštanju prometne trake, parking senzori, automatska svjetla, otvaranje vrata prtljažnika pomoću senzora i kamera za vožnju unatrag. Da se s novim Stelviom ne bi našli u prometnoj gužvi, FCA je razvio novi sustav baziran na radaru koji pomaže izbjeći velike gužve u prometu.

 

Alfa Romeo se polako vraća u velikom stilu, a sad dokazuje da su čak sposobni napraviti i dobar SUV. Toliko dobar SUV za kojeg će ljudi teško naći argument kako bi ga prikazali lošim.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.