Kako ispeći picu bez rerne i šporeta?!
Pca se lako priprema u modernim kuhinjama s najsavremenijom opremom i pomagalima. Ali, da li ste se ikada pitali može li se ovaj italijanski specijalitet pripremiti i na otvorenoj vatri. Odgovor je – naravno da može.
Pica se može ispeći i na otvorenoj vatri u prirodi. Dokazuje to i baka Lakshmama iz Indije kojoj je posvećen Youtube-kanal Desi Kitchen, a koja za svoju unučad priprema svjetske specijalitete iz pomoćne kuhinje na otvorenom.
S prašnjavog poda moguće je zamijesiti tijesto, a na otvorenoj vatri skuhati umak te ispeći picu. Za ovu avanturu bit će vam potrebno:
Sastojci za tijesto:
1,5 kg brašna
2 žlice kvasca
200 ml mlake vode
4 žlice šećera
4 kašike ulja
prstohvat soli
Umak za tijesto:
5 paradajzova
2 mrkve
1 crvena paprika
½ crvenog luka
2 češnja češnjaka
prstohvat soli i šećera
čili prah po želji
Dodaci za pizzu:
sir mocarela
crvena paprika
žuta paprika
zelena paprika
crveni luk
crne masline
ulje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite ga dok ne dobijete glatku kuglu. Rukama ga razvucite na željenu debljinu.
Na otvorenoj vatri skuhajte paradajz i mrkve. Odstranite kožu s rajčica te ih u mužaru pretvorite u pastu s mrkvama.
Na malo ulja prepržite češnjak, luk i nasjeckanu papriku. Dodajte pastu od rajčice i mrkve i prijajte dok se svi sastojci ne sljube. Pasti dodajte sol, šećer i čili prah po želji.
Pastu premažite preko tijesta za picu, a na nju stavite komadiće očišćene paprike, luka, maslina te naribani sir.
Stavite peći picu na otvorenu vatru, i prekrijte željeznim poklopcem.
Pogledajte u videu Desi Kitchen kako indijska baka priprema picu na otvorenoj vatri za svoje unuke.
Izvor: Nezavisne.com
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.