x

Kako ispeći picu bez rerne i šporeta?!

Pca se lako priprema u modernim kuhinjama s najsavremenijom opremom i pomagalima. Ali, da li ste se ikada pitali može li se ovaj italijanski specijalitet pripremiti i na otvorenoj vatri. Odgovor je – naravno da može.

Pica se može ispeći i na otvorenoj vatri u prirodi. Dokazuje to i baka Lakshmama iz Indije kojoj je posvećen Youtube-kanal Desi Kitchen, a koja za svoju unučad priprema svjetske specijalitete iz pomoćne kuhinje na otvorenom.

 

S prašnjavog poda moguće je zamijesiti tijesto, a na otvorenoj vatri skuhati umak te ispeći picu. Za ovu avanturu bit će vam potrebno:

 

Sastojci za tijesto:

1,5 kg brašna

2 žlice kvasca

200 ml mlake vode

4 žlice šećera

4 kašike ulja

prstohvat soli

Umak za tijesto:

5 paradajzova

2 mrkve

1 crvena paprika

½ crvenog luka

2 češnja češnjaka

prstohvat soli i šećera

čili prah po želji

Dodaci za pizzu:

sir mocarela 

crvena paprika

žuta paprika

zelena paprika

crveni luk

crne masline

ulje

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite ga dok ne dobijete glatku kuglu. Rukama ga razvucite na željenu debljinu.

 

Na otvorenoj vatri skuhajte paradajz i mrkve. Odstranite kožu s rajčica te ih u mužaru pretvorite u pastu s mrkvama.

 

Na malo ulja prepržite češnjak, luk i nasjeckanu papriku. Dodajte pastu od rajčice i mrkve i prijajte dok se svi sastojci ne sljube. Pasti dodajte sol, šećer i čili prah po želji.

 

Pastu premažite preko tijesta za picu, a na nju stavite komadiće očišćene paprike, luka, maslina te naribani sir.

 

Stavite peći picu na otvorenu vatru, i prekrijte željeznim poklopcem.

 

Pogledajte u videu Desi Kitchen kako indijska baka priprema picu na otvorenoj vatri za svoje unuke.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.