x

Kanada: Najmanje šestero ubijenih u terorističkom napadu na džamiju u Quebecu!

Najmanje šestero ljudi je ubijeno nakon što su naoružani napadači u nedjelju navečer otvorili vatru u džamiji u Quebec Cityju, saopćila je policijska glasnogovornica, dok je kanadski premijer Justin Trudeau pucnjavu nazvao terorističkim napadom na muslimane.

Napad se dogodio u Islamskom kulturnom centru u Quebecu, koji se nalazi u ulici Seinte-Foy Street. Očevici su za Reuters rekli da su u napadu učestvovala tri napadača te da je u džamiji u trenutku pucnjave bilo 40 vjernika.

 

Dosad su uhapšene dvije osumnjičene osobe, a policija više detalja o napadačima i njihovim motivima ne želi otkrivati jer je istraga u toku. 

 

Neimenovani očevidac tvrdi da jedan od napadača uzviknuo ``Allahu akbar``, nakon čega je počela pucnjava.

 

``Jedan od njih je počeo vikati `Allahu akbar`, a potom se začula pucnjava. Meci su pogodili ljude koji su se molili, ubijeni su. Metak mi je prošao iznad glave``, izjavio je očevidac.

 

Lokalni mediji javljaju da je jedan od napadača imao kalašnjikov. Drugi je imao oko 27 godina. Očevici su vidjeli tri napadača, a među vjernicima je bilo troje djece.

 

Kanadski premijer Justin Trudeau je osudio kukavički napad.

 

``Večeras Kanađani tuguju za ubijenim u ovom kukavičkom napadu na džamiju. Moje misli su uz žrtve i njihove porodice. Osuđujemo ovaj teroristički napad na muslimane u centru molitve i utorčišta. Različitost je naša snaga, a religijska tolerantnost vrijednost koju mi Kanađani njegujemo. Muslimani Kanađani su važan dio naše zajednice, a ovaj besmisleni čin nema mjesta u našim zajednicama, gradovima i državi. Tražio sam da zastave budu spuštene na pola koplja``, izjavio je Trudeau.

 

Predsjednik centra Mohamed Yangui je rekao da se radi o barbarskom činu.

 

Motiv napadača zasad nije poznat, no, prethodni napadi su bili motivisani islamofobijom. Prošle godine je ispred džamije ostavljena svinjska glava. S druge strane, kružile su glasine da je džamija povezana s teroristima, što je Yangui demantovao.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.