x

Koja taktika zavođenja zaista pali!

Ako niste u vezi i već se brinete zbog svog samačkog statusa, vjerojatno ste pročitali brojne članke koji savjetuju razne taktike zavođenja. U moru tih savjeta teško je naći one koji doista djeluju. Ovoga puta za vas će to učiniti stručnjak za međuljudske odnose.

Katkada su savjeti vezani uz ljubavne veze vrlo kontradiktorni. Primjerice, neki će vam savjetovati da svakako budete nedostižni jer ćete se tako više svidjeti suprotnom spolu. S druge pak strane mogu se čuti savjeti kako privlačnost povećava simpatičnost, otvorenost i dostupnost. A gdje je istina? Kao i uvijek, negdje u sredini.

 

Taktika nedostižnosti - i djeluje i ne djeluje

 

Dr. Jeremy Nicholson, jedan od autora u cijenjenom časopisu Psychology Today, tvrdi da oba savjeta djeluju. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da taktika nedostižnosti uistinu djeluje, ali jednako tako istraživanja su pokazala da djeluje i stav pristupačnosti i šarmantnosti. 

 

Kako pojašnjava dr. Nicholson, pristupačnost i nedostižnost imaju suprotne učinke na emocije. Točnije, ispitanici u istraživanjima koji su na ljubavnom sastanku pokazivali viši stupanj zainteresiranosti i pristupačnosti ocijenjeni su kao pozitivniji i simpatičniji. Oni pak koji su bili suzdržaniji i nedostižniji ocijenjeni su kao manje simpatični, ali su istodobno u drugoj strani budili veći stupanj zainteresiranosti i želje. Dakle, i jedna i druga strategija ima svojih prednosti, ali ovisi o tomu što osoba traži i što u konačnici želi, a sve to su kompleksne stvari koje uključuju čitav niz čimbenika. 

 

Najbolji recept - biti svoj

 

I je li onda taktika nedostižnosti stvarno djelotvorna? Da, ali samo kad se osoba već zainteresirala za vas. Drugim riječima, ako s nekim idete prvi put na spoj i ta vas osoba ne poznaje, djelovat ćete vrlo hladno i nepristupačno ako primijenite taktiku nedostižnosti. Međutim ako se odlučite na izlazak s kolegom s posla kojega već neko vrijeme poznajete i mnogo puta ste razgovarali, tada bi taktika nedostižnosti mogla upaliti, navodi dr. Nicholson. U takvim situacijama osoba vas već poznaje i donekle joj se sviđate, ali kada shvati da vas ne može baš tako lako imati, tada njezina želja raste.

 

No sve ove strategije ulaze u kategoriju tzv. psiholoških igrica. One su uvijek prisutne u međuljudskim odnosima, posebno ljubavnima, ali ako im date previše prostora, veza se neće razvijati u zdrav i funkcionalan odnos, ističe dr. Nicholson. Savjetuje da je najbolje biti svoj, odnosno ponašati se onako kako se inače ponašate jer je to jedina strategija koja dugoročno može donijeti sreću.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.