x

Kolači vam ne uspjevaju uvijek: Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravite!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego  potpuna katastrofa

1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i efekat koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana sa sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugnjen dioksid kada se pomeša sa vodom.

2. Izbjegavate da prosijete suhe sastojke
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice. 

3. Otvarate vrata rerne za vrijeme pečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline koja uzrokuje propast kolača. To se događa, jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je tačno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatski mikseri čijim opcijama treba ovladati prije nego što se upustite u njihovo korišćenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvoriće mjehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miješanje, dok druge sastojke treba umeijšati ručno.

5. Zaboravljate da protreste kalup sa tijestom
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a kao posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vrijedan, jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i lijepljivo, izbacujete vazdušne mjehuriće što sprječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelance naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni čine u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanaca u smjesu. Naime na ovaj način bjelanca postaju vodenasta, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelance treba u smjesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanjca i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebno za torte započinju prvim korakom miješanja žumanjaca sa šećerom, ali ovaj lagan zahvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže za žumanjca i stvaraju se kristali koje je teško izmiješati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.