x

Košarkaški savez BiH održao konferenciju za medije!

Od 8. do 18. augusta u Bosni i Hercegovini će se održati Evropsko prvenstvo B divizije u košarci za igrače do 16 godina. Naša reprezentacija se nada najsjajnijoj medalji i prolasku u 16 najboljih kadetskih reprezentacija na Starom kontinentu. Već treću godinu zaredom, naša zemlja je domaćin evropske smotre mladih košarkaša, prvenstveno zahvaljujući nadljudskim naporima ljudi u Košarkaškom savezu, u kojem su ponosni što im je FIBA još jednom ukazala priliku da u glavni grad BiH dovedu najbolje mlade košarkaše Evrope.

Međutim, kako je kazao generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, bh. vlasti, pogotovo Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem, nisu prepoznale važnost prvenstva, kako sa sportske, tako ni sa finasijske strane.

``Ali, to nas neće zaustaviti u našim naporima i radu. Ovo radimo zbog građana, Bosne i Hercegovine i njene promocije. Košarkaški savez je primjer za sve sportske kolektive u našoj zemlji``, kazao je Mahmutović.

Emir Halimić, selektor bh. kadeta, najavio je borbu reprezentacije do posljednjeg atoma snage.

``Ovi momci su za nas heroji, nadam se da će sada napraviti iskorak i doći do finala te ulaska u A diviziju. Pozivam navijače da dođu i da bodre ove košarkaše koji će im znati uzvratiti. Nadam se da ćemo 18. augusta slaviti osvajanje prvenstva``, kazao je Halimić.

Kapiten U16 reprezentacije BiH Nedim Đedović, inače brat Nihada Đedovića, koji nastupa u A selekciji, nada se dobrim utakmicama i demonstraciji svega onoga što su radili u pripremama. Grupu u kojoj su još Izrael, Holandija, Slovačka i Danska, opisao je kao tešku.

``Ako se budemo maksimalno zalagali i ginuli na terenu, ne bi trebalo biti problema. Pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu i da nas podrže, a mi ćemo im to uzvratiti dobrim rezultatima i ostvarenjem našeg cilja, ulaskom u A diviziju``, kazao je Đedović.

Reprezentativac Đorđe Aleksić također se nada da će se trud stručnog štaba, reprezentativaca i Saveza na kraju isplatiti.

``Pozivam sve ljude da nas dođu gledati. Nadam se da ćemo se 18. augusta svi ponovo okupiti sa medaljom, kao što je to bio slučaj prošle godine sa juniorima. Velika je stvar za nas i za mene što igramo pred domaćom publikom. To je za nas jedan san, igranje pred svojom publikom, pod svojom zastavom i sa svojom reprezentacijom u našem gradu``, kazao je član KK Mladost iz Mrkonjić Grada.

Mahmutović je pozvao sve navijače da lajkaju zvaničnu Facebook stranicu i na taj način učestvuju u zanimljivom projektu, a to je izrada najveće navijačke zastave na kojoj će biti fotografije svih članova grupe na ovoj društvenoj mreži. Ona će biti postavljena u dvorani tokom utakmice košarkaških Zmajeva.

Mahmutović je govorio i o 20. godišnjici postojanja Košarkaškog saveza BiH i reprezentacije koja je 1993. godine učestovala na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Te godine ubilježili smo najbolji rezultat, kada smo bili među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Tim povodom 31. augusta u Skenderiji će biti odigrana revijalna utakmica u kojoj će dosadašnji reprezentativci BiH, među njima i članovi te generacije iz `93, odmjeriti snage sa izabranicima Ace Petrovića.

Tekst: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.