x

Lice vas boli i peče od šminke? Otkrivamo vam šta vas muči!

Ne forsirajte šminku i kozmetičke preparate koji vam ne prijaju! Evo i zašto...

Od maskare vam oči suze kao lude

 

Najvjerovatnije zato što joj je istekao rok! Kada ste posljednji put pogledali rok trajanja vaše šminke?

 

“Maskari rok ističe brže nego ijednom kozmetičkom proizvodu – tri mjeseca od otvaranja!”, kaže kozmetički hemičar Džim Hamer. Mračna i vlažna unutrašnjost maskare idealno je leglo bakterija. Što je maskara starija, to ima više grudvica koje uvijek završe u oku.

 

Rješenje

 

Stavite podsjetnik u mobilni telefon ukoliko ne možete da se sjetite i on neka vas svaka tri mjeseca podsjeća na istek roka ili označite maskaru datumom. Imali ste infekciju oka? Bacite je odmah!

 

Karmin vam isušuje usne − ali opako!

 

“Pigmenti iz karmina za usne zapravo su puderasti i sprječavaju prodor vlage u usne”, kaže Hammer. Mat verzije ruževa su najgore i zbog njih imate osjećaj da na usnama imate masku od gline.

 

Rješenje

 

Ne morate da pristajete na kompromise – sve više beauty brendova nudi svoje verzije intenzivne boje za usne u teksturi koja zaista vlaži usne. Zato obratite pažnju kada kupujete šminku.

 

Nakon manikira lice vas jako svrbi

 

Lakovi za nokte su glavni uzrok periorbitalnog dermatitisa – osipa na licu koji nastaje oko kapaka kad dodirnete lice nakon manikira, odnosno lakiranja noktiju.

 

“Lak se sastoji od iritirajućih materija za plastifikaciju”, upozorava Hammer.

 

Rješenje

 

Pokušajte da pronađete lakove za nokte koji u svom sastavu nemaju agresivne formaldehide, dibutil-ftalate i toluen. Mnogi brendovi su ih se odrekli, ali prije lakiranja noktiju ipak provjerite sastojke!

 

Sjenka za oči vam zateže kapke

 

Ovdje nije riječ o sastojcima sjenke (jer brendovi se brinu o tome da njihove formule nadgledaju dermatolozi i oftalmolozi), nego o formi.

 

“Nanošenjem sjenke u prahu na kapke stvarate prašinu oko očiju, gdje se čestice slegnu”, kaže Hamer.

 

Rješenje

 

Zaboravite na sjenke u prahu – nema ništa privlačno u očima koje su krvave i uokvirene prašinom u boji. Istina, većina sjenki nije ``prašnjava``, ali 100% ste sigurni s kremastim sjenkama.

 

Od pudera vam se koža “upali”

 

Bez obzira na to da li imate fleke ili bubuljice po koži, razlog su najvjerojatnije bakterije.

 

“Tečne formule su najčešće napravljene s vodom. Ako u tečni puder umočite prst ili nečistu četkicu, mikrobi se lako nastane i razmnožavaju”, kaže Hamer.

 

Čak i kompaktni puder može da stradati, a o sunđerima za nanošenje šminke da i ne govorimo.

 

Rješenje

 

Držite se tečnih pudera koji dola­ze u tubi ili s pumpicom. Tako ćete spriječiti kontakt između prstiju i formule. Ako koristite sunđer, perite ga svake nedjelje (ili mijenjajte novim).

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.