x

Lisabon: Grad po svačijoj mjeri!

Lisabon je glavni grad Portugala i nalazi se na obali rijeke Težo, desetak kilometara od Atlantika. Osnovali su ga Grci i Feničani oko 2000. godine p.n.e. Ima oko 700.000 stanovnika u užem gradskom jezgru i još oko dva miliona stanovnika u predgrađima, koja su sada već srasla s gradom. Portugal ima najstarije nepromijenjene granice u Evropi.

Historija: Lisabon je službeno postao glavni grad Kraljevstva Portugala 1256. godine.

Na izgled i karakter grada uticali su istorija i sami stanovnici grada. Do sada je Lisabon u svojoj istoriji zabilježio nekoliko jakih zemljotresa (1505. i 1512. godine), ali zemljotres koji ga je pogodio 1755. godine u potpunosti je uništio centar grada. Tada je kralj dao mogućnost moćnom Markizu de Pombalu (Markeš Pombal) da kreira novi plan razmještaja ulica.

Veliki reformator: Markeš Pombal je bio kancelar na dvoru kralja u 18. vijeku. Bio je veliki reformator, uveo je nove predmete na univerzitet, po ugledu na Bolonju i Sorbonu. Poznat je i po tome što je označio na mapama teritoriju na kojoj se gaji loza, pa Portugal ima najstariju takvu označenu teritoriju u Evropi.

Markeš Pombal je gradio grad na nov način, zbog čega je smatran čudakom: poređao je ulice pod pravim uglom, a pošto je bilo vrijeme kuge, zbog straha od zaraze građeni su stanovi s velikim prozorima i malim balkonima, da bi se imalo što više svjetlosti, uvedene su keramičke pločice za ukrašavanje fasada, što uglavnom podsjeća na arapski stil.

Avenije i široke ulice kao ukras: Upravo zahvaljući Pombalu, Lisabon je dobio velike avenije i široke ulice, koje i danas krase ovaj grad.

Jedna od njih je i Avenija Liberdađ, koja je bila posebna po tome što su se arhitekte prvi put u istoriji okrenule od rijeke Težo ka unutrašnjosti. Nalazi se između dva brda. Na jednoj strani je Bairo Alto, vidikovac i mondenska, fensi četvrt, gdje su smještene banke, ekskluzivne radnje, ali i pozorišta, bioskopi i fado restorani. Uspinjače i liftovi vode do Bairo Alta, i tu se nalazi Institut za Porto.

Najstarija četvrt: Zamak svetog Đorđa je ujedno i vidikovac, jer se s balkona zamka prostire pogled na najstariju četvrt u Lisabonu - Alfamu (od hama - voda, kupatilo na arapskom, jer je voda simbol života). Alfama je i danas nastanjena starosjediocima, kojima ni najmanje ne smetaju miris memle i uzani prostor u kome žive. Alfama je specifična po uličicama  s malim trgovima koje će vas na trenutak vratiti u zaboravljeno doba marokanskih četvrti.

Glavni trg je na rijeci Težo. Ovdje se nalazi ogromna statua Krišto Rej, odnosno statua Hrista kralja. Preko rijeke se takođe pruža predivan crveni most, koji je izgradila ista kompanija koja je sagradila Golden Gejt. Impresivan most, koji je, doduše, veći dio ``svog života`` proveo u magli; naime, u Lisabonu je neka čudna magla, koja uvijek pokriva jednu ili drugu polovinu mosta.

Obavezno posjetite: Od znamenitosti koje treba posjetiti je i Muzej kočija, gdje se nalaze ogromni eksponati s točkovima prečnika dva metra, teški po nekoliko tona, koje je vuklo i po osam konja! Uglavnom je riječ o kočijama iz perioda baroka, koje su nevjerovatno kitnjaste i raskošne. Tu se još mogu vidjeti i takozvane ceremonijalne njemačke kočije, francuske i italijanske, zatim papska kočija.

Botanička bašta je još jedna od izuzetnih znamenitosti ovog grada. Naime, kad se Lisabon oporavljao od zemljotresa donesene su biljke iz svih krajeva svijeta, da bi oni najljepši primjerci bili preneseni u kraljevski dvor. Tu se nalaze predstavnici svih mogućih vrsta palmi, fikusa, ogromnih hortenzija, asparagusa i ostalih rijetkih biljaka.

Restorani i noćni izlazak: Lisabon je poznat i po restoranima, kojih je najviše oko rijeke Težo. U njima se uglavnom služi morska hrana odličnog ukusa po veoma pristupačnim cijenama. Mnogi restorani su zatvoreni nedjeljom, a u onim popularnim je subotom zbog velike posjećenosti neophodna rezervacija.

Što se tiče noćnog života, Lisabon nimalo ne zaostaje za vodećim evropskim turističkim metropolama. Svako može pronaći kutak za sebe. Za ljubitelje klubova i dobrog provoda tu su klubovi i kafane u Bairo Alto, koji su tako uređeni da  djeluju impozantno. Jedan od takvih je i klub ``Lux``, koji važi za jedan od najboljih u Evropi. U centralnim dijelovima grada uglavnom su ``elegantna`` mjesta za sporiji vid zabave.

Povoljan smještaj i ljubazni stanovnici: U Lisabonu se može pronaći dosta malih i jeftinih pansiona, uglavnom u okolini Rua das Portas de Santo Antao i Rua de Gloria. Do njih i ostalih dijelova grada brzo se može stići lisabonskim metroom ili nekim od žutih tramvaja, koji su tradicionalno prevozno sredstvo grada.

Stanovnici ovog predivnog grada po svačijoj mjeri izuzetno su ljubazni, trude se da govore engleski, vrlo su raspoloženi prema turistima, a i kako i ne bi, kada godišnje 25 miliona turista posjeti Lisabon, od kojih imaju veliki prihod.

Grad Lisabon

POVRŠINA: 83,84 km²

BROJ STANOVNIKA: oko 700.000

DRŽAVA: Portugal

KLIMA: sredozemna

Bakalar na sve načine

U Portugalu ima 365 vrsta jela s bakalarom, za svaki dan u godini po jedno.  Bakalar je ovdje zastupljen na sve načine - bakalar kao glavno jelo, bakalar kao dodatak, i kao salate, i u čorbama, u kajgani...

Vino

Uz najpoznatije vrste piva sagreš i superbok, postoje hiljade vrsta vina. Cijene u supermarketima im se kreću od 1,5 evra pa do 700, 800 i više. Razne vrste porta, voćna vina, manje ili više fermentisana, slatka, gorka, pjenušava, bijela, crvena, sve ovo možete pronaći u Lisabonu.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.