x

Lotus Elise – novi ideal ljepote!

Karbonska vlakna su neizostavni dio svakog sportskog modela. Međutim, Lotusovo zadnje remek djelo podiže letvicu u nebesa! Predstavljamo perolaki Lotus Elise Sprint

Elise, tko je ne bi poželio? Lotus se priključio trendu izrade raznoraznih varijacija na temu i na tržište izbacio posebnu verziju Elise. Lotusova ljepotica poprimila je izgled koji će oduševiti sve redom, a konkurenciju baciti na koljena. Osim hrpe karbonskih vlakana Elise razvija zadivljujuće performanse  koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.

 

U usporedbi na prošlu inačicu, specijalna Elise ima za 41 kilogram manju masu za što je zaslužna hrpa karbonskih vlakana. Ukupna masa sada iznosi samo 798 kilograma što je i više nego zadivljujuće za ovaj segment automobila. Masa sjedala smanjena je za 6 kilograma zbog oplemenjivanja karbonskih vlaknima, standardni naplatci zamijenjeni su novima što je smanjilo masu za dodatnih 5 kilograma, a smanjenju mase pridonio je i novi poklopac motora. Naravno ne treba spominjati kako je sve što se moglo oplemenjeno karbonskim vlaknima.

 

Od ostatka novosti treba spomenuti i novi kočioni sustav i pogonski agregat koji dolazi u dvije verzije. Prva verzija 1.6 litreni turbo benzinac koji razvija 134 konjske snage, dok je njegov jači brat 1.8 litreni turbo koji razvija 217 konjskih snaga. Zbog izuzetno male mase odnos snaga/masa je znatno poboljšan što se odrazilo i na performanse u vožnji.

 

Interijer je, uz već spomenuta nova sjedala, uljepšan i sasvim novom pločom s instrumentima koja je sada preglednija i atraktivnija. Ono što je posebno zanimljivo je mjenjač koji zbog svojeg otvorenog koncepta posebno privlači pažnju. Tu je i modificirani multimedijski sustav koji nudi već standardnu povezivost s pametnim telefonima.

 

Za sve one koji su obasjani proljetnim suncem odlučili krenuti u pohod, odnosno potragu za novim limenim ljubimcem, cijena od oko 42.000 eura za osnovni model može predstavljati problem. Svi oni koji pak nisu zadovoljni samo osnovnim modelom, nova Elise će stajati oko 51.000 eura.

 

Informacije radi, Lotus je do sada proizveo gotovo 33.000 primjeraka Elise koja je stara ni više ni manje nego 20 godina! Unatoč starosti, Elise i dalje spada u sam vrh modela koji dominiraju ovim segmentom.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.