x

Lotus ima posvetu za Jamesa Bonda!

Evora, Lotus Evora. Da, Evora Sport 410 u čast Špijunu koji me volio (1977.) i spektakularnom Espritu S1. Samo, ne očekujte da se Evora pretvara u podmornicu.

Lotus ima svoj jedinstveni primjerak automobila specijalno za nadolazeću četrdesetu godišnjicu filma o agentu 007: Špijun koji me volio (1977.). Za tu prigodu su odabrali Evoru kako bi odali počast legendarnom Lotus Esprit S1 kojeg je James Bond vozio u spomenutom filmu i koji se mogao bez problema pretvoriti u podmornicu. To je snalažljivi agent 007 dobro i iskoristio u bijegu od zlikovca impozantnih čeličnih zubi. Richard Kiel mora da je bio tako preteča ponekih repera.

 

Tako je James Bond u tom filmu vozio slavni Lotus Esprit S1 kojim se nije stidio otići ni pod vodu. Sardinijsku vodu. Osim što je Esprit bio cestovno vozilo, bio je podvodno. I to ne bilo kakvo. Imao je svu silu naoružanja, poput primjerice torpeda, rakete voda-zrak, a mogao je bogme polagati i mine te neugodno izbacivati crnu boju u maniri prave podvodne sipe.

 

Jedan od tri zadnja preostala auta kojima su se koristili u filmu je bio postavljen za prodaju i na eBayu, a cijena mu je bila nemalih milijun dolara. Bio je bez pogona, ali naravno i bez oružja, no uz obnovu Ricka Dalea čije smo kreacije mogli gledati u serijalu Američke restauracije. I kao pikanterija, da, auto je imao kotače koji su se mogli sakriti, kao što se može vidjeti u YouTube isječku iz filma. Jedan ovakav biser od automobila već posjeduje Elon Musk, inače. Lotus je za samo snimanje dao 6 karoserija, a jednu od njih su zabrtvili kako bi dobro snimili scene pod vodom. Ti primjerci nisu imali motor, a sve scene potjere su snimali s dva Lotusa.

 

Kako bismo završili ovu crticu (i hommage) legendarnom Espritu (jer on nije glavna tema) napomenimo još samo da je Esprit iz tog filma proglašen za najpopularniji televizijski auto prema mišljenju Britanaca. Bilo je to u anketi koju je godinama prije proveo Yahoo. Eto. Uzalud vam trud Aston Martini.

 

A sad se torpedirajmo u sadašnjost. Posebno izdanje ovog Evora primjerka se zasniva na modelu Sport 410 i ustvari nema nikakvih promjena mehaničke naravi. I dalje se tu koristi 3,5-litreni motor i 410 KS što omogućuje ubrzanje do 100 km/h za čak 4,2 sekunde i isto tako postizanje najviše brzine od 305 km/h. Umjesto tih nepostojećih mehaničkih promjena Evora je zaogrnuta ponekim retro elementima koji ju malo povezuju sa slavnim Espritom iz filma.

 

Kućni odjel Lotus Exclusive za personalizaciju je kriv za sve. Došla je i bijela boja karoserije kako bi što više sličila na Bondov Esprit S1, a tu su i crno obojeni dijelovi odbojnika. Uočljivi karbonski poklopac prtljažnika također je ovdje obojen, a ne izostaju ni crni pragovi te linija koja prolazi cijelom bočnom stranom.

 

Klasični elementi su nastavljeni u kabini. Na vratima i sjedalima su dijelovi presvučeni uzorkom tartana. Središnja konzola i crna armatura su presvučeni u alkantaru prošivenu crvenilom. Kako je ovo jedini primjerak Evora Lotusa u jednom ovakvom izdanju, kažu kako njime ustvari žele pokazati kupcima što sve mogu dobiti ukoliko se odluče koristiti usluge Lotus Exclusive divizije.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.