x

Memo Haljevac je u ovome prvi na Balkanu: 14. maja će ispisati historiju!

Završna manifestacija petomjesečnog projekta “Sarajevo, ljubavi moja” bit će održana 14. maja ispred SCC-a. Ovaj projekat je pokrenut na inicijativu doktora Harisa Mujanovića i Sulejmana Meme Haljevca, a u projektu će učestvovati djeca KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, JU Djeca Sarajeva i korisnici KJU Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba.

– U sklopu ovog projekta realizovali smo edukativne radonice u domovima za nezbrinutu djecu “Bjelave“, “Pazarić“, “Ajna“.  Osim škole crtanja, organiziran je i prigodan zabavni i muzički program – govori Haljevac.

 

Velika podrška

 

Radionicama se do sada odazvalo 70 ljudi iz kulturnog i javnog života Balkana. A prvi put premijer kantona i ministri iz kantona su podržali ovaj projekat.

 

– Druženju sa štićenicima pridružili su se prvotimci rukometnog kluba “Bosna“ koji su donijeli dresove na poklon, Marija Šerifović je održala koncert u domu “Bjelave“, a u maju će koncert održati Miligram. Odazvao se i veliki broj pjevača. Neki su pjevali, neki su došli čisto da se slikaju i daju autograme – priča Haljevac.

 

On ističe da će završnoj manifestaciji prethoditi predzadnja radionica koja će se 23. aprila održati u Domu mladih.

 

– Planiramo da na taj datum svu djecu iz Domova i udruženja koja će biti prisutna povežemo kako bi se bolje upoznali i kako bi 14. maja svi skupa mogli doći do boljih rezultata – navodi Haljevac.

 

Kako kaže Haljevac, 14. maj će biti dan za pamćenje, budući da će BiH biti prva država na Balkanu koja će realizovati ovakvu vrstu projekta.

 

Prvi na Balkanu

 

– Mi ćemo biti prvi na Balkanu koji će djecu izvesti izvan domova da rade. Pravimo jedno veliko druženje. Hoćemo da napravimo jednu veliku socijalizaciju ove djece iz domova sa vanjskim svijetom – ističe naš sagovornik.

 

Tog dana Haljevac će na platnu dugom 30 metara slikati Sarajevo, od Kozije ćuprije do Ilidže. Sva djeca koja dođu pred tržni centar dobit će papir, olovku i boje kako bi svi zajedno slikali.

 

– Djeca će slikati iza mene. Ja ću za dva sata završiti sliku što će i biti Guinnessov rekord, a onda ću se posvetiti njima. Te slike ćemo skupiti, pa ako budemo imali finansijskih sredstava, napravit ćemo samostalnu izložbu i aukciju od koje će novac ići u dobrotvorne svrhe. Tog dana će sve biti besplatno. Piće, hrana, slatkiši će biti obezbijeđeni. A u muzičkom dijelu će učestvovati Adis Škaljo i još deset pjevača Hayat produkcije – priča nam.

 

Završnu manifestaciju svojim prisustvom će podržati policija Kantona Sarajevo, 200 volontera iz srednjih i osnovnih škola u Sarajevu, kao i mnoga udruženja.

 

– Doći će policajci, jer djeca vole policajce. Imat će priliku uživati u druženju s njima i fotografisanju s policijskim autima i opremom. Siguran sam da ćemo ovim projektom napraviti jednu jako neobičnu priču – zaključuje Haljevac.

(faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.