x

Mercedes-AMG Project One – Napad na klasu hiperautomobila!

U septembru se pojavila bočna silueta novog Mercedesovog hiperautomobila, a ovog puta su nas počastili i slikom stražnjeg dijela, imenom i još nekim vrlo zanimljivim informacijama.

Proslava AMG-ovog 50 rođendana će doseći svoj vrhunac predstavljanjem Projecta One koji bi se, ako je za vjerovati ljudima iz AMG-a(Nijemci su, tako da vjerojatno je) trebao smjestiti još jedan korak iznad Porschea 918, Mclarena P1 i Ferraria LaFerrari(mogli su ga po uzoru na Ferrari nazvati DerMercedes, ali oprostit ćemo im). Mnogo tehnologije će biti preuzeto s bolida Formule 1 i pod mnogo mislim na puno više nego što biste ustvari očekivali. Preuzet je 1.6- litreni V6 motor koji će u ovom slučaju biti prilagođen cestovnoj upotrebi, a uz to će biti potpomognut elektromotorima.

 

Ako vas zgraža pomisao na hiperautomobil pogonjen V6 motorom, CEO AMG-a Tobias Moers smatra da iako su mogli ubaciti V8 ili V12 to ne bi bilo ni približno ekskluzivno kao ovo. Uz to ovaj motor također zauzima puno manje mjesta te mu je potrebno manje zraka što će im omogućiti bolju aerodinamiku. Moers je prilikom toga također spomenuo Aston Martinov AM-RB 001 koji će biti pogonjen V12 motor te je u šali rekao da mu nije jasno kako će s V12 motorom moći ostvariti iste rezultate u području aerodinamike. Također je napomenuo kako pri prilagođavanju motora za cestovnu upotrebu problem nije bila pouzdanost već prilagodba zakonskim ograničenjima. Motor koji je u Formuli 1 na ler gasu radio na 4000 okretaja morali su prilagoditi za rad na 1200 okretaja. Kombinirana snaga tog motora i električnog motora, koji će biti na radilici benzinskog, trebala bi iznositi 1000 konjskih snaga. Moers je također spomenuo da trenutno rade na interijeru, a eksterijer je već završen. Pogonjen samo električnim motorom trebao bi biti u stanju prijeći oko 25 kilometara što i nije nešto, ali to svakako nije najbitnija stavka kod ovog automobila. Predstavljanje ovog impresivnog hiperautomobila trebalo bi se održati u rujnu na Frankfurt motor showu.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.