x

Mislite da se zdravo hranite? Ovo će vas razuvjeriti!

Uz toliko informacija, ali i dezinformacija koje su danas dostupne po pitanju zdrave prehrane, nije nimalo lako zdravo se hraniti. Vrlo često, u želji da se zdravo hranimo, potpuno nesvjesno činimo česte pogreške koje, posve neočekivano, narušavaju zdravlje.

Vjerujete da za sve vrijedi isti način prehrane

Vegetarijanstvo, veganstvo, sirova hrana ili pak dijeta paleo  – specifične dijete predmet su brojnih rasprava, no činjenica je da ne odgovara ista prehrana svakome. Ono što odgovara vama ne mora nužno odgovarati i ljudima oko vas, a vrijedi i obratno. Ova filozofija poznata je pod nazivom bioindividualnost, a dobra je vijest ta da se njome može lako upravljati, a valja obratiti pažnju na to što i kako jesti te naučiti što najbolje odgovora vašem organizmu, piše Huffington Post.

 

Mislite da masnoće debljaju

Ova teorija potječe iz loše provedenih i loše analiziranih istraživanja tijekom 80-ih godina prošloga stoljeća, a činjenica je da kada se masnoće potpuno izbace iz prehrane, pretilost naglo poraste. Zašto? Zato što sve što je eliminirano iz prehrane mora biti nadoknađeno, a mast se često zamjenjuje oblicima skrivenih šećera. Istina je da su našem tijelu potrebne masti, zajedno s dobrim ugljikohidratima i zdravim proteinima kako bi organizam funkcionirao, a na optimalnoj razini i održavalo zdravu tjelesnu težinu. Također je istina da se u mnogim slučajevima dodavanjem dodatnih dobrih masti u prehranu zapravo pomaže prilikom gubitku kilograma. 

 

Ne znate gdje se sve kriju šećeri

Na svoju štetu, mnogi ljudi pretpostavljaju da sva hrana slatkog okusa sadrži šećer. No to nije istina. Kečap, umaci za tjesteninu u staklenci, neki kruh, nemasni mliječni proizvodi i krekeri s niskim udjelom masti, odnosno najčešće hrana s niskim udjelom masnoća, zapravo ima jednaku ili čak veću količinu šećera kao i kriška torte. U prehrambenoj industriji šećer je način broj jedan kojim se privlače kupci. Upravo zbog toga, vrlo je važno znati u kojoj se hrani nalaze skriveni šećeri. Zašto? Zato što debljinu ne uzrokuju masnoće, već procesuirani šećeri.

 

Vjerujete da se sve kalorije stvaraju na jednak način

Jeste li susreli ljude koji broje baš svaku kaloriju koju su stavili u usta, no svejedno ne uspijevaju smršavjeti? Evo zašto to ne funkcionira: stotinu kalorija krekera s niskim udjelom masnoće vrlo različito djeluje na tijelo od na primjer 100 kalorija avokada. Naime, krekeri s niskim udjelom masnoće loše djeluju na zdravlje, za razliku od kalorija koje potječu iz avokada. Jednostavno, kalorije ne predstavljaju samo kalorije, a šećer stvara ovisnost pa ga znanstvenici čak uspoređuju s nikotinom. Ako naučite kako različite kalorije djeluju na organizam, u velikoj mjeri možete si poboljšati zdravlje, uravnotežiti težinu i popraviti opće raspoloženje.

 

Godinama prakticirate isti prehrambeni režim

Baš kao što ne vrijede jednaka prehrambena pravila za svakoga, jednako tako nemoguće je da vam tijekom cijeloga života, u svakoj dobi paše isti način prehrane. Kako starimo i kako se mijenjamo, tako nam se mijenjaju i prehrambene potrebe i nužno ih je mijenjati.

 

Konzumirate hranu bez glutena i ostalu `zdravu` brzu hranu

Činjenica je da namirnice na čijoj ambalaži piše da ne sadrže gluten, da su iz organskog uzgoja, sirove ili nešto slično što odgovara trenutačnim prehrambenim trendovima, ne znači da je ta hrana automatski i zdrava. Neka od takve hrane može sadržavati i više šećera nego zaslađena gazirana pića. Stoga, ako želite učiniti uslugu svom zdravlju, počnite pažljivo čitati što piše na ambalaži, posebice sitnim slovima.

 

Branite si omiljenu hranu

Što si više branite određenu hranu, to je više želite. Zdrava prehrana ne odnosi se na strogo odricanje ili drastično mijenjanje svakog aspekta života. Važno je naučiti kako uživati u onome što volite na zdrav način. Sladoled je dobar primjer. Ako ga volite, zašto ne biste probali smrznuti jogurt. Volite čokoladu? Ona je zapravo dobra za zdravlje, no ono što je loše je dodani šećer. Većina čokoladica sadrži previše šećera, pa stoga upravo na tu stavku u sastavu treba obratiti pažnju. Ne morate se nužno odreći onoga što volite kako biste živjeli zdravo. Ključ je u umjerenosti.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.