x

Misterija HIV-a riješena, lijek na putu?!

Američki tim pod vođstvom naučnika sa Gledston Instituta otkrio je ključni molekularni mehanizam koji uzrokuje smrt lija imunog sistema tokom razvoja AIDS-a.

Ista ekipa identifikala je i protivupalni lijek koji je u laboratorijskim testovima zaustavio ovo odumiranje. U sljedećoj fazi stručnjaci će sprovesti klinička istraživanja kako bi utvrdili može li postojeći lijek da spriječi razvoj side kod ljudi zaraženih HIV-om. 

Doktor Vorne Si Grin i njegovi saradnici objavili su dva rada o ovim otkrićima – jedan u časopisu Science, a drugi u Natureu. 

Prvi otkriva da HIV ne ubija T-ćelije odbrambenog mehanizma kako se ranije mislilo, već da one odumiru u upalnoj reakciji dok pokušavaju da spriječe ulazak virusa. Naime, tokom infekcije HIV-om protein pod nazivom IFI16 djeluje kao senzor koji osjeća dijelove DNK HIV-a u zaraženim ćelijama.

Ova reakcija aktivira ljudski enzim koji se zove kaspaza-1 i dovodi do tzv. piroptoze, upalnog procesa odumiranja CD4 T-ćelija odbrambenog sistema. Kako je pokazao rad predstavljen u Natureu, ponavljanje kruga infekcije, odumiranja ćelija, upala i regrutovanja novih ćelija u zaražena područja postupno uništava imuni sistem i uzrokuje AIDS.

Rad u Natureu takođe opisuje kako već postojeći protivpalni lijek kompanije Vertex Pharmaceuticals, koji se testira na ljudima s epilepsijom, inhibira kaspazu-1 i zaustavlja krug destrukcije. 

`Naša istraživanja bave se temeljnim problemom zbog koga nastupa AIDS, a to je gubitak ćelija CD4 T`, rekao je dr. Verner Si Grin a Gledston Instituta, nezavisne biomedicinske istraživačke neprofitne organizacije sa sjedištem u San Francisku. 

Doktor Entoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da studija nudi `elegantno` rješenje na pitanje koje muči naučnike još od otkrića virusa 1983. godine 

Grin kaže da su godinama naučnici mislili da HIV ubija ćelije odbrambenog sistema kako to virusi obično rade - tako da ih direktno inficira, otme im DNK i pretvori ih u ``fabrike`` za proizvodnju virusa. 

Međutim tako strada samo mali broj ćelija CD4 T. U nizu eksperimenata na tkivima ljudske slezine, krajnika i limfnih čvorova pacijenata zaraženih HIV-om, naučnici sa Gledstona otkrili su da stvarna šteta u infekciji HIV-om nastaje u tzv. `ćelijam posmatračima`, najčešćem tipu CD4 T-a. 

Te su ćeliej u stanju mirovanja, pa ih virus, kad napadne, ne može zauzeti pa odustaje. Ali šteta je već nastupila jer T-ćelija tada otpuštaju protein koji aktivira enzim kaspazu-1 koji pak izaziva visokoupalni oblik ćelijskog samouništenja, piroptozu. 

Otkriće stiže u presudnom trenutku jer su naučnici otkrili da se sida ,ože vratiti kod mnogih bolesnika koji su već mislili da su izliječeni. Prošle godine HIV-om se zarazilo oko 2,3 miliona ljudi, čime je broj oboljelih u svijetu porastao na 35,3 mliona. Protivretrovirusni lijekovi, tzv. ARV-ovi mogu da spriječe razvoj side, međutim ne mogu da je izliječe. Osim toga osobama koje uzimaju ARV-ove prijeti latentna verzija virusa koja se javlja ako prekinu sa terapijom i preuranjeni razvoj bolesti koje se obično razvijaju kod starijih ljudi. Konačno, ARV-ovi nisu dostupni za najmanje 16 miliona oboljelih u svijetu.

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.