x

Na crvenom tepihu SFF-a večeras su bile ekipe filmova ``Meda`` i ``Neka bude košarkaš``!

Ekipa filma ``Meda ili ne tako sjajna strana stvari`` rumunskog reditelja Emanuela Pârvua koji se takmiči za nagradu ``Srce Sarajeva`` i meksički reditelj Michel Franco, čiji će film ``Avrilina kćerka`` večeras biti prikazan u sklopu Open Air programa, prošetali su večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Uz njih su tu bili i predstavnici filma iz Dječijeg programa ``Neka bude košarkaš``, predvođeni Borisom Petkovićem, zatim predstavnici Doha film instituta te članovi Cine Europa i Mađarskog filmskog fonda.

 

Reditelj i scenarista Emanuel Parvu je nakon današnje projekcije filma ``Meda`` za novinare otkrio kako je riječ o ličnoj priči iz najbližeg kruga njegovih prijatelja. 

 

``Gledao sam kroz kakve emotivne faze prolaze u borbi za dijete te s kakvom se zamršenom birokratijom u tom procesu susreću. Psihološki put u tome je jako težak i komplikovan. U filmu je teško odrediti moralnu stranu priče, varljivo je ko je tu dobar a ko loš čovjek``, rekao je Parvu.

 

Parvuov igrani prvijenac donosi tešku emotivnu priču čija je radnja smještena u jedno rumunsko selo, prilično zaklonjeno od civilizacije. Glavni lik, drvosječa Doru, nakon smrti supruge ulazi u borbu za skrbništvo nad Medom kojoj je bila surogat majka proteklih osam godina. Njegova situacija je iznimno teška i ispresijecana teškom finansijskom pozicijom, borbom za svakodnevno preživljavanje, nepremostivom i komplikovanom birokratijom te u konačnici borbom za tinejdžerku Medu kojoj prijeti ponovni povratak u sirotište.

 

Glumica Ana Radu, koja tumači lik Mede, istakla je da se tokom snimanja osjećala jako ugodno sa starijim kolegama jer su joj pružili podršku i povjerenje.

 

``Svi su divni ljudi od kojih sam mnogo naučila. Na tome sam im zahvalna``, rekla je Ana.

 

Večerašnja projekcija filma ``Meda ili ne tako sjajna strana stvari`` u Narodnom pozorištu Sarajevo ujedno je i svjetska premijera.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.