x

Nacionalni park Jeloustoun šokirao naučnike!

Supervulkan koji leži ispod Nacionalnog parka Jeloustoun u SAD je mnogo veći nego što se do sada mislilo, saopštili su naučnici.

Novo istraživanje pokazalo je da je komora za magmu oko 2,5 puta veća od dosadašnjih procjena. Naučnici su utvrdili da je ova pećina duža od 90 kilometara i da sadrži od 200 do 600 kubnih kilometara istopljenih stijena. Izmjereno je da je komora debela od dva do 15 kilometara.

Ova otkrića predstavljena su na sastanku Američke geofizičke unije u San Francisku.

Profesor Bob Smit sa Univerziteta u Juti izjavio je da su naučnici dugo radili na ovoj temi i da su uvijek mislili da bi supervulkan mogao da bude nešto veći, ali da je ovo otkriće zapanjujuće.

Ukoliko bi jeloustounski supervulkan proradio danas, posljedice bi bile katastrofalne.

Njegova posljednja velika erupcija desila se prije 640.000 godina i poslala je pepeo preko Sjeverne Amerike, što je uticalo na klimu čitave planete.

Naučnici su u istraživanju koristili mrežu seizmometara postavljenih oko parka, kako bi izradili mapu komore za magmu.

- Snimali smo zemljotrese u Jeloustounu i okolini i mjerili seizmičke talase dok su putovali kroz tlo. Talasi putuju sporije kroz vreli u djelimično istopljeni materijal. Tako možemo da izmjerimo ono što je u dubini - rekao je doktor DžEjmi Farel sa Univerziteta u Juti.

Izvor: blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.