Najbolja od svih: Rafaelo torta od jagoda!
Ovo je jedna od najukusnijih torti koju ćete ikada probati!
Sastojci
za jednu koru
4 bjelanca
6 kašika šećera
70 g kokosa
1 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
praviti 2 ovakve kore
žuti fil
1 l mlijeka
8 žumanaca
200 g. šećera
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
2 kašike brašna
2 vanilin šećera
250 g maslaca ili margarina
40 g šlaga - prah
60 g mlijeka u prahu
fil od jagoda
500 g jagoda - jagode izmjeriti poslije čišćenja
200 g šećera
2 pudinga od jagode
2,5 dcl vode
za dekoraciju
šlag, kokos, Rafaelo kuglice, jagode
Priprema
U kalup za pečenje prečnika 24 cm na dno staviti papir za pečenje.
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, lagano umiješati kokos, brašno prašak za pecivo. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ostaviti da se malo prohladi, nožićem odvojiti od ruba kalupa i izvaditi koru, ostaviti je zajedno sa papirom da se ohladi.
Za drugu koru ponoviti postupak.
Priprema žutog fila
Žumanca, puding, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješati sa malo mlijeka, ostatak mlijeka staviti da prokuva. Žumanca se ne mute da postanu pjenasta, samo se izmiješaju sa ostalim sastojcima. Kuvati fil nekoliko minta uz miješanje. Skloniti sa vatre, na vruć fil staviti najlon foliju da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac sobne temeparture pjenasto umutiti sa prahom šlaga. Postepeno dodavati kuvanu kremu stalno muteći mikserom, na kraju dodati mlijeko u prahu i dobro izmiksati. Fil ostaviti jedan sat u frižider.
Priprema fila od jagoda
Jagode izmiksati u blenderu tako da ostanu sitni komadići, ne treba da bude kaša kao gusti sok. Puding, 4 kašike šećera i malo vode izmiješati. Ostatak šećera i vode dodati u jagode i kuvati pet minuta. Dodati pudig i poslije minut, dva fil kuvanja uz miješanje fil skloniti sa vatre. Već poslije nekoliko minuta slagaćemo tortu dok je fil još vruć, jer kada se ohladi neće moći lijepo da se ramazuje.
Slaganje torte
Sa kora skloniti papire na koma su se pekle. Prvu koru staviti na tacnu na kojoj će biti torta i premazati je sa pola toplog fila od jagoda. Drugu koru staviti na neku drugu tacnu i premazati je sa drugom polovinom fil. Obije kore tako premazane filom od jagoda staviti na 10 minuta ui zamrzivač. Poslije tog vremena fil će se lijepo stegnuti i moći će preko da se nanese žuti fil.
Na prvu koru nanijeti vrhom punih 8 kašika žutog fila, razmazati, preko staviti drugu koru i sa ostakom fila filovati tortu gore i okolo. Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore omekšaju, filovi se lepo stegnu i da se sjedine ukusi. Sjutradan ukrasitim šlagom i dekorisati po želji.
NAPOMENA
Kore nikako ne zalivati mlekom ili nekom drugom tečnošću, izrazito su sočne i ovako.
Izvor: Kolektiv.me
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.