x

Najbolja sportistkinja za 2016. godinu Ivona Ćavar: Karate ima svijetlu perspektivu u BiH!

Karatistkinja Ivona Ćavar proglašena je za najbolju sportistkinju u 2016. godini prema relevantnom izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH. Ova rođena Splićanka je u oktobru osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Lincu. U seniorskoj konkurenciji je u kategoriji do 68 kilograma sa tatamija eliminisala mnoge favoritkinje.

Bez dvojbe, ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha u 2016. godini. U razgovoru za Klix.ba Ivona je izjavila da se za svako takmičenje priprema s namjerom da osvoji odličje.

 

``I pred nastup u Austriji pripremala sam se uobičajeno, kao i za svako drugo takmičenje. Naravno, na nadmetanje ideš s nadom za medalju, no, ovog puta želja je bila veća i uspjela sam. U repasažu sam pobijedila predstavnicu Čilea 2:0 i tako izborila meč za bronzu. U okršaju za medalju protivnica mi je bila Gite Brunstad, bivša viceprvakinja svijeta, a na kraju sam slavila odlukom sudija i stigla do najboljeg rezultata u karijeri``, rekla je Ćavar za naš portal.

 

Nakon osvojene medalje spektakularno je dočekana u Mostaru. Reprezentativka BiH napominje kako joj je to dalo još veći motiv za naredne poduhvate.

 

``Doček je zaista bio izvanredan. Kada znaš da te podržava toliko ljudi, prati te i navija, onda ti to daje dodatni motiv za nastavak karijere``, tvrdi karatistkinja koja je proglašena i najboljom sportistkinjom grada Mostara.

 

Ivona je rođena 1995. godine u Splitu, a članica je Sveučilišnog karate kluba Neretva iz Mostara. Karate trenira od svoje osme godine.

 

``Ljubav prema ovom sportu nastala je nakon što su roditelji na treniranje upisali starijeg brata. Nije trebalo dugo da i ja krenem graditi karijeru. Moj klub postoji 20 godina i trenutno je među prva dva kolektiva u državi. Ova godina je bila jedna od najboljih za nas. Imamo evropskog juniorskog prvaka s početka 2016. godine, a u vitrine je stigla i moja medalja u desetom mjesecu``, kazala je naša sagovornica.

 

Da je nadarena karatašica Ivona je pokazala još prije šest godina kada je na Svjetskom prvenstvu u Maleziji u konkurenciji kadeta osvojila srebrenu medalju postavši viceprvakinja svijeta. Otkrila je kako provede jedan radni dan.

 

``Ujutro počnem kondicioni trening, a potom imam obaveze na fakultetu. S obzirom na to da se radi o Kineziologiji, radim određene vježbe u praktičnom dijelu. U večernjim satima imam trening karatea. Otprilike tako provedem dan. Bez mukotrpnog rada nema uspjeha, a pred zvanične mečeve trudim se da se maksimalno koncentrišem“, istakla je sportistkinja godine za 2016.

 

Ćavar naglašava kako sport koji ona trenira ima svijetlu perspektivu u BiH.

 

``Karate u našoj zemlji je izuzetno kvalitetan. Konkuriramo svjetskim i evropskim silama. Premda oni imaju bolje uslove za rad, podršku države, uspijevamo se oduprijeti tome. Slobodnog vremena nemam previše, a većinom ga provodim sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima te planiram sezonu koja slijedi``, zaključila je Ivona.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.