x

Najbolji recept za baklavu!

Jedna od najpoznatijih i najvoljenijih poslastica na našim prostorima. Nema ko je ne voli! 

Sastojci:

 

- 500 g kora

 

- 300 g sjeckanih oraha

 

- 100 g mljevenog keksa

 

- 250g maslaca

 

Za sirup:

 

- 700 g šećera

 

- 3,5 dl vode

 

- 1 limun

 

- kesica vanilinog šećera

 

Priprema: Stavite dvije kore jednu preko druge, a zatim ih isijecite u trake dužine 30 cm i širine 7 cm. Na početak trake stavite malo sjeckanih oraha i malo mljevenog keksa, a zatim traku presavijajte neizmjenično, da formirate trougao. Gotove baklave poslažite u pleh jednu do druge, a potom svaku baklavu malo zasijecite nožem na par mjesta. Zatim istopite 250g maslaca i dok je maslac vreo prelite preko svake baklave. Nakon toga sačekati 2 do 3 minuta dok se maslac ne upije.

 

Priprema za sirup: Prokuvajte 700g šecera u 3,5 dl vode, pa onda u to dodajte vanilin šećer i iscijedite limun.

 

Baklave peći u prethodno zagrijanoj rerni 40 minuta na 170 °C. Kada su baklave pečene, prelijte ih dok su još tople, prethodno ohlađenim sirupom. Prije služenja obavezno ostaviti baklave da malo odstoje u sirupu. Kasnije prilikom služenja svako parče baklave prelijte sirupom koji baklava nije upila.

 

Prijatno!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.