Najbolji recept za baklavu!
Jedna od najpoznatijih i najvoljenijih poslastica na našim prostorima. Nema ko je ne voli!
Sastojci:
- 500 g kora
- 300 g sjeckanih oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 250g maslaca
Za sirup:
- 700 g šećera
- 3,5 dl vode
- 1 limun
- kesica vanilinog šećera
Priprema: Stavite dvije kore jednu preko druge, a zatim ih isijecite u trake dužine 30 cm i širine 7 cm. Na početak trake stavite malo sjeckanih oraha i malo mljevenog keksa, a zatim traku presavijajte neizmjenično, da formirate trougao. Gotove baklave poslažite u pleh jednu do druge, a potom svaku baklavu malo zasijecite nožem na par mjesta. Zatim istopite 250g maslaca i dok je maslac vreo prelite preko svake baklave. Nakon toga sačekati 2 do 3 minuta dok se maslac ne upije.
Priprema za sirup: Prokuvajte 700g šecera u 3,5 dl vode, pa onda u to dodajte vanilin šećer i iscijedite limun.
Baklave peći u prethodno zagrijanoj rerni 40 minuta na 170 °C. Kada su baklave pečene, prelijte ih dok su još tople, prethodno ohlađenim sirupom. Prije služenja obavezno ostaviti baklave da malo odstoje u sirupu. Kasnije prilikom služenja svako parče baklave prelijte sirupom koji baklava nije upila.
Prijatno!
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.