x

Najbrži autofokus na svijetu – Sony α6300!

Kompanija Sony predstavila je α6300, najnoviji model nagrađivane serije fotoaparata bez ogledala, koji se može pohvalitinajbržim autofokusom na svijetu , sa čak 425 autofokusnih tačaka sa detekcijom faze, što je najveći broj ovih tačakakod fotoaparata sa izmjenjivim objektivima .

Unaprijeđeni 4D FOCUS sistem ovog impresivnog uređaja koristi brzi hibridni autofokus koji kombinuje autofokus preko brze detekcije faze i izuzetno precizne detekcije kontrasta. Na taj način, omogućeno je fokusiranje subjekta u pokretu za samo 0,05 sekundi. 

 

Osim toga, kod modela α6300 je po prvi put predstavljena novatehnologija za autofokusno praćenje koja značajno unaprijeđuje detekciju i praćenje subjekata. Gustim pozicioniranjem 425 tačaka sa detekcijom faze pokriva se približno cijelikadar, što omogućavaširoko i precizno izoštravanječak isitnih i brzih objekata koje drugi fotoaparati ne uspijevaju da prepoznaju.Također, ova tehnologija uspijeva brzo da aktivira veliki broj autofokusnih tačaka  oko subjekta – približno 7,5 puta veće gustine nego model α6000 – i inteligentno ih prilagodinjegovom kretanju.Taodlikanaročito dolazi do izražaja pri uzastopnom snimanju brzine od 11 kadrova u sekundi, dok uzastopno snimanje brzine 8 kadrova u sekundi pruža i prikaz uživo, čime je obezbijeđenopotpuno precizno kadriranje brzih subjekatapreko LCD ekrana ili tražila.

 

Važno je napomenuti da su425 autofokusnih tačaka, unaprijeđeno praćenje subjekta i preciznost fokusa dostupnina modelu α6300 uz korištenje A-mount objektiva  sa odgovarajućim adapterom, kao što je Sony LA-EA3. Pomenute mogućnosti su do sada imali jedino fotoaparati punog formata α7R II i α7 II, a sada su prvi put prisutne i za Sony E-mount fotoaparate sa izmjenjivim objektivima i senzorom APS-C formata.

 

Među unaprijeđenjima modela α6300su ifunkcija tihog snimanja, korištenjeuveličanja slike za provjeru fokusa (Focus Magnifier), proširena fleksibilna tačka, opcijaEye AF u AF-C režimu i druga.

 

Novi praktični fotoaparat posjeduje iExmor CMOS senzor APS-C formata od 24,2MP , za čiju strukturu sukorištene bakarne žice, čime je poboljšano prikupljanje svjetla i značajno povećana brzina očitavanja. Također, uz BIONZ X procesorsa unaprijeđenim algoritmom za obradu slike, ostvarujese nizak nivo šuma i izuzetno visoka rezolucijafotografija duž cijelog opsega ISO osetljivosti 100-51200 , naročito od srednjih do viših vrijednosti opsega.

 

Još jedna premijerna karakteristika Sony fotoaparata sa izmjenjivim objektivima koji nisu punog formata je mogućnost snimanja 4K video zapisa u popularnom formatuSuper 35mm. Pri snimanju u 4K rezoluciji, model α6300 koristi puno očitavanje piksela bez vezivanja piksela sa ciljemprikupljanja 20 megapiksela informacija – što je približno 2,4x više megapiksela (ekvivalent 6K rezoluciji) nego 4K UHD. Nakon toga, vrši se oversemplovanje informacija kako bi snimak bio visokog kvaliteta, sa više detalja i dubine.

 

Zahvaljujući XAVC S  kodeku, koji snima brzinom od 100 Mbpsu 4K rezoluciji, odnosno 50 Mbps u standardnom Full HD formatu, video zapisi u oba formata su izuzetno detaljni i jasni. Novi autofokus omogućava gotovo dvostruko brže izoštravanje tokom snimanja u odnosu na prethodni model,a korisnici mogu i da prilagode brzinu i osetljivost praćenja autofokusa.

 

Za video snimke profesionalnog kalibra, model α6300 nudii snimanje u Full HD formatu u120 kadrova u sekundi pri brzini od 100Mbps , što je još jedna novina za α fotoaparate sa izmjenjivim objektivima i senzorima formata APS-C. Ovaj režim snimanja omogućava da se materijal pregleda i, po potrebi, montira u 4x ili 5x usporenije snimke u Full HD  (24p ili 30p) rezoluciji sa autofokusnim praćenjem. Novi model također nudiS-Log postavku gamekojapružaširoki dinamički opseg – sa približno 14 stopa širine u postavci game S-Log3– i podrškom za režim S-Gamut za širi raspon boja. Obje opcije omogućavaju veću kreativnost pri obradi materijala u post-produkciji.  

 

Model α6300 posjeduje i linijski ulaz za eksterne mikrofone, a podržava i XLR ulaz sa Sony XLR kompletom adaptera. Na raspolaganju suunaprijeđena Zebra funkcija za bolju kontrolu ekspozicijei funkcijaGamma Display Assist, koja omogućava korisnicima da pregledaju slike ili provere fokus pri S-Log snimanju. Također su dostupne i opcije za podešavanje profila slike, kao i prikaz vremenskog koda i korisničke postavke.

 

Fotoaparat je opremljen XGA OLED Tru-Finder tražilom sa približno 2,4 miliona tačaka koje pružaju izuzetnu vidljivost od ugla do ugla, visoku rezoluciju i kontrast. Novi režim za tražilo omogućava gladak prikaz pri brzini od 120 kadrova u sekundi, sa veoma malo „afterimage“ efekta, pa je praćenje subjekta preko tražila jednostavnije nego ikad.

 

Kućište uređaja od legure magnezijuma je čvste i robusne izrade i sigurno leži u ruci. Fotoaparat se može prilagoditi gotovo svakom stilu snimanja i preferencijama korisnika, a na raspolaganju je i devet prilagodljivih tastera kojima je moguće dodijeliti jednu od 64 različite funkcije. Model α6300odlikuju idigitalni mjerač nivoa nagiba fotoaparata, unaprijeđena otpornost na prašinu i vlažnost , ojačana struktura nosača objektiva,kao i novi okidač i kontrolni točkićkoji obezbjeđuju bolju funkcionalnost i rukohvat. 

 

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi mrežom i NFC standardom, a podržava i QR kod za brzo povezivanje sa telefonima koji nisu kompatibilni sa NFC standardom. Korisnicima su na raspolaganju Sony PlayMemories Mobile, aplikacija za Android i iOS platforme, kao i sve veći brojPlayMemories Cameraaplikacija koje pružajudodatne kreativne mogućnosti. 

 

Model α6300 biće dostupan u Evropi od aprila 2016. godine po cijeni od približno 1.270 eura (samo tijelo), odnosno 1.420 eura sa SELP1650 objektivom. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.