x

Nakon stravičnih scena iz Srbije mnogi su uplašeni: Ima li opasnosti od poplava u BiH?

Obilne padavine su u proteklih nekoliko dana zahvatile region, ali za razliku od Hrvatske i Srbije, u našoj zemlji nisu napravile veće probleme.

Opasnosti od poplava zasad nema, a krajem sedmice se očekuje razvedravanje.

 

U naredna dva dana će biti oblačno s manjom količinom padavina, a onda slijedi nešto ljepše vrijeme.

 

``Danas će biti oblačno s kišom, a kiše će biti i sutra, ali ne obilne. U srijedu će prijepodne biti oblačno, ali će se poslijepodne razvedravati u Hercegovini, a u Bosni će možda biti veoma malo kiše. Razvedravanje nas očekuje od četvrtka, a u petak i subotu će biti sunčano. Što se tiče temperatura, bit će nešto hladnije sve do četvrtka i petka ujutro, ali se onda očekuju više temperature. Međutim, povećanjem temperatura, postoji i mogućnost poslijepodnevnih pljuskova. Stabilnog vremena bez barem manjih padavina zasad neće biti``, rečeno nam je iz Federalnog hidrometeorološkog saveza.

 

Obilne padavine nisu uzrokovale veće probleme u našoj zemlji, dok je u Hrvatskoj bilo poplava, a u Srbiji i poplava i grada. To se u BiH neće dogoditi.

 

``Radi se o većem konektivnom olujnom oblaku koji dovede do slične situacije na određenom području. To uglavnom bude lokalna nepogoda, koja se neće pojaviti kod nas``, poručuju iz FHMZ.

 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak također tvrdi da opasnosti od poplava zasad nema.

 

``Mi smo za sada relativno sigurni, ova količina padavina neće uzrokovati neke veće probleme, izlijevanja rijeka i slično. Tokom jučerašnjeg dana i sinoć je bilo bujica u nekim područjima. Zasad nemamo nagovještaja o ozbiljnijim problemima. U narednom periodu se ne očekuju obilnije padavine, tako da nema potrebe za podizanjem upozorenja. Međutim, mi smo u stalnom kontaktu s kolegama, a stanovništvo će u slučaju potrebe biti pravovremeno obaviješteno``, kazao je Solak.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.