x

Napravite tortu Čarobnicu!

Možda traži malo više truda, ali pogledajte je! 

Evo šta trebate:

 

Sastojci:

 

Kore: (mjere za jednu koru, pečete tri ovakve)

 

- 5 bjelanaca

 

- 8 kašika šećera

 

- 5 kašika mljevenih lješnika

 

- 2 kašike brašna

 

Fil1:

 

- 1 l mlijeka

 

- 15 žumanaca

 

- 10 kašika šećera

 

- 10 kašika brašna

 

- 200 gr prah šećera

 

- 250 gr putera

 

- 200 gr crne čokolade

 

Fil2:

 

- 2 dl mlijeka

 

- 150 gr mljevenih lješnika/oraha

 

- 1/3 fila

 

Još:

 

- 4 dl slatke pavlake

 

- 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje

 

Za glazuru (ukoliko želite)

 

- 150 gr čokolade

 

- 5 kašika ulja

 

Priprema:

 

Kore: Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst snijeg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lješnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu (npr. 38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok se kora 

lagano ne odvoji od ruba pleha. Pečete tri ovakve kore.

 

Fil 1: Odvojte od 1l malo mlijeka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mlijeka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smjesu od mlijeka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi. Kada je fil hladan, u njega dodajte pjenasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u 

 

ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.

 

Fil 2: Zagrijte mlijeko, pa prelijte preko lješnika da se lješnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mlijeka u nju.

 

Filovanje:

 

 Kora 1

 

- pola fila 1

 

– umućena slatke pavlaka

 

– kora 2

 

– fil 2

 

– kora 3

 

– druga polovina fila 1.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.