x

Naučnici napravili vještačke mišiće!

Silk i konac mogu se koristiti za stvaranje moćnih vještačkih mišića koji će u budućnosti pomagati ljudima sa invaliditetom ili biti dio robota, pokazala je nova studija.

U poređenju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, vještački mogu podići više od 100 puta veću težinu i stvoriti 100 puta više mehaničke sile, tvrdi međunarodni tim istraživača. 

Vještački mišići koji su napravljeni uvijanjem i obmotavanjem snažnog silka od polimera i konca stvaraju snagu od 7,1 konja po kilogramu. 

To je gotovo jednaka mehanička sila mlaznog motora. 

Temperaturne promjene daju mišićima snagu, a mogu se proizvesti na nekoliko načina: strujom, apsorbovanjem svjetlosti ili hemijskom reakcijom goriva, kažu naučnici u izvještaju objavljenom u žurnalu Science. 

“Primjena ovih mišića je ogromna”, kaže jedan od autora Rej Boman, načelnik katedre za hemiju Univerziteta u Teksasu i direktor NanoTech instituta. 

“Najnapredniji savremeni humanoidni roboti, proteze i nosivi egzoskeleti su ograničeni motorima i hidrauličnim sistemima”, kaže on. 

Uz davanje izuzetne snage uređajima, ovi vještački mišići mogu se koristiti za popravljanje mogućnosti pravljenja finih pokreta uz minimalno invanzivnu robotsku mikrohirurgiju. 

Osim toga, potencijalnose mogu koristiti kao baterija za minijaturne “laboratorije na čipovima” i za stvaranje osjećaja dodira u senzorima na robotskoj ruci.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.