x

Nissan Leaf za „zeleni” put u vječna lovišta!

Niti ne znamo koliko smo mi na ovim prostorima zakinuti kada na red dođe pitanje odabira vozila za posljednje putovanje dok ne vidimo da se vani ljudi voze u modificiranim Teslama, Maseratijima, Porscheima i drugoj egzotici. Predstavljamo vam još jednu zanimljivu opciju.

Naime, stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva koji su odabrali Leverton & Sons kao pogrebno poduzeće od povjerenja dobili su mogućnost da svoje najbliže na onaj svijet pošalju u apsolutnoj tišini koju omogućava električni motor Nissan Leafa. Iako to ime nije ni približno zvučno kao gore navedeni automobili o kojima smo već pisali, put ka konačnoj destinaciji ipak će učiniti posebnim zahvaljujući modernom sklopu koji kao pogonsko gorivo koristi električnu energiju, što se predstavlja kao jedino ispravno za sve one koji su se za života trudili u što manjoj mjeri ostaviti štetan trag na okoliš.

 

Mora se priznati da je Nissan Leaf u svojem serijskom izdanju daleko od najljepšeg automobila na svijetu, no slažete se da su kriteriji za vozila namijenjena ovakvim prigodama ipak nešto drugačiji i sigurni smo da vam sto posto niti jedan nije baš toliko privlačan da biste se poželjeli voziti u njemu. Ovaj se pak podosta razlikuje od uobičajenih automobila za ovu svrhu, čemu je pridonijela odluka tvrtke Brahms Electric Vehicles, koja je odradila konverziju, da izbjegne klasično produljivanje vozila kako bi se iza vozačke kabine otvorio prostor za lijes, već je ostavila Leaf u potpuno tvorničkom obliku. Prostor za lijes osiguran je pored vozača na lijevoj strani kabine u koju je postavljena motorizirana platforma, a na toj su strani također uklonjena vrata umjesto kojih je postavljena staklena površina pozamašnih dimenzija.

 

Brahms je do sada izradio tri ovakva automobila bazirana na rabljenim primjercima Nissan Leafa, od čega je dva prodao, a treći zadržao za demonstracijske svrhe. Poduzeće Leverton & Sons u svojoj brošuri hvali njegovu estetsku privlačnost i ekološku narav uz nultu stopu emisija štetnih plinova, no istovremeno napominje da je za sve pogrebe koji se održavaju na udaljenostima većim od 135 kilometara ipak bolja opcija klasični Jaguar.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.