x

Novi dokazi da je svemir nastao Velikim praskom!

Svjetski mediji već pišu da se radi o otkriću za Nobelovu nagradu, no naučnici su rekli da svoj rad još moraju detaljno ispitati kako bi se uvjerili da je sve tačno.

Američki naučnici su u ponedjeljak otkrili kako imaju nove dokaze koji ukazuju na činjenicu da je svemir zaista nastao Velikim praskom. Uvjereni su kako su pronašli signal na nebu, koji je nastao tokom superbrze ekspanzije svemira. Spomenuta ekspanzija je bila kratko nakon Velikog praska, piše BBC. 

Svjetski mediji već pišu kako se radi o otkriću za Nobelovu nagradu, no naučnici su rekli da svoj rad još moraju detaljno ispitati kako bi se uvjerili da je ono što su pronašli zaista istina. 

- Ovo je spektakularno. Vidio sam istraživanje i svi argumenti su uvjerljivi. Naučnici koji su na tome radili najpažljiviji su koje znam - rekao je profesor Marc Kamionkowski sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Gravitacijski valovi su Sveti gral kozmologije

Naučnici su otkrili zapravo prve gravitacijske valove, tj. nabore u prostorvremenu koji su nastali kada i svemir. Trag koji su ostavili mogao bi nam dati sliku svemira iz vremena njegovog nastanka. Tijekom istraživanja su se naučnici koristili teleskopom na Južnom polu, kroz koji su promatrali maleni dio svemira. 

Otkriveni signal jači je nego što su naučnici očekivali, a ti valovi su posljednja stvar koju predviđa Einsteinova Opća teorija relativnosti. Stručnjaci su još ranije kazali da se ti valovi nazivaju Svetim gralom kozmologije. 

Cvitan: Ovim se otvara novo područje

Jedna od posljedica opće teorije relativnosti je i postojanje gravitacijskih valova, navodi Maro Cvitan sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a. 

- Kao što nosioci naboja (elektroni) proizvode elektromagnetske valove kad se ubrzavaju (npr. u antenama), tako mase kad se ubrzavaju proizvode gravitacijske valove. Elektromagnetski valovi se očituju kao promjene u elektromagnetskim poljima, a gravitacijski kao promjene u udaljenostima među točkama prostora. Na temelju teorije očekuje se da tipični gravitacijski valovi koji dolaze do Zemlje mijenjaju tek dvadesetu decimalu udaljenosti među točkama - pojašnjava Cvitan.

Dodaje kako su naučnici prije vidjeli posljedice gravitacijskog zračenja na sustavima dvaju objekata koji brzo rotiraju jedan oko drugog. Najpoznatiji primjer je Hulse-Taylor pulsar za kojeg je dodijeljena Nobelova nagrada jer je pokazano da je promjena perioda rotacije točno takva kao da sustav gubi energiju zbog zračenja gravitacijskih valova.

- Ono što su naučnici upravo izmjerili nisu sami gravitacijski valovi nego njihov otisak na polarizaciji kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja. Takav tip signala je bio teorijski predviđen kao posljedica inflacije tj. naglog širenja u najranijem periodu nastanka svemira. Ovim otkrićem se otvara novo područje proučavanja gravitacijskih valova u kozmologiji. Teorijski modeli koji nisu u skladu s opažanjima bit će odbačeni, a oni koji jesu ostaju dok ih ne obore rezultati nekog budućeg pokusa. U idealnom slučaju, na kraju, će ostati jedan model koji će moći objasniti sva opažanja - dodaje naučnik. 

Gravitacijski valovi još nisu izravno izmjereni na Zemlji, a Cvitan kaže kako se nadaju da će ih na Zemlji uspjeti detektirati u sljedećih 10-ak godina. Zbog toga su izrađeni i veliki detektori koji će biti sposobni otkriti ih.

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.