x

Novi proces za stvaranje matičnih ćelija!

Japanski naučnici tvrde da su razvili novi proces za produkciju matičnih ćelija. Za razliku od već postojećih metoda, ovaj proces mnogo je jednostavniji i brži.

Naučnici u Japanu tvrde kako matične ćelije mogu biti stvorene veoma brzo i to jednostavnim umakanjem krvnih ćelija u kiselinu.

Kroz seriju eksperimenata, pokazali su da, ako samo pola sata stoje potopljene u kiselini, ćelije životinjskog porijekla mogu biti pretvorene u matične. Naučnici su ih, zatim, ubrizgali u embrione miševa, tvrdeći kako se iz njih mogu razviti tkivo i organi.

Doktorica Haruko Obokata, iz japanskog Centra za razvojnu bilogiju Riken, naziva ih štapne ćelije.

Dan od pet godina

``Niko mi nije vjerovao kada sam im rekla šta sam pronašla. Jedno veče, ležeći u krevetu, rekla sam sebi da ću obustaviti cijeli eksperiment ako ne postignem rezultate naredni dan... Taj `naredni dan` pretvorio se u pet godina``, rekla je ona.

Posljednje studije govore da je ovo istraživanje sada primjenjivo i na ljudsku krv. Naučnici pozdravljaju otkriće, jer se, kako kažu, već dugo bore samo s pokušajima.

Ako ovo zaista bude primjenjivo na ljudsko tkivo, to bi utjecalo na tehnologiju, koja bi bila jeftinija, brža i bezbjednija. Stvaranje matičnih ćelija, odgovarajućih za svakog pacijenta, omogućilo bi efikasnije liječenje.

Izvor: balkans.aljazeera.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.