x

Nurkiću su širom otvorena NBA vrata, a veoma sam zabrinut zbog Đedovića!

Rijetko kad smo imali tako jak trenerski adut, čak bismo se usudili konstatirati da je malo selekcija u Evropi koje bi mogle reći da imaju kvalitetniji stručni štab od reprezentacije Bosne i Hercegovine koju predvodi Duško Ivanović.

Nekada veliki košarkaš, dvostruki prvak Evrope sa Splitom, kasnije je izgradio sjajnu trenersku karijeru. Barcelona, Kaha Laboral, Limož, odskora Panatinaikos… prvak Španije i Francuske, finalista Eurolige… klubovi su koje je vodio i trofeji koje je osvajao.

Počele pripreme

Bio bi red da u sličnom stilu nastavi i kao selektor, sada na klupi BiH s kojom je u Sarajevu počeo pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2015.

- U ovom sastavu, u kojem ćemo biti, najbitnije je da se stvori timski duh, da igramo kao ekipa koja je već godinu zajedno. Znači, da se stvori zajedništvo, poznavanje u igri… Ako u tome uspijemo, to može da bude velika prednost za nas – kaže 57-godišnji crnogorski stručnjak u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Cilj se zna, plasman na Eurobasket. Na prvi pogled, to ne bi trebao biti težak zadatak, mada je činjenica da Velika Britanija, s NBA igračima, nije nimalo naivan tim?

- Britanija u košarci možda nije neka velika sila, ali su odlična ekipa, s nekoliko izvrsnih igrača. Uostalom, vidjeli smo njihov spisak na kojem su i NBA košarkaši Luol Deng i Džoel Frilend (Joel Freeland), kao i većina igrača s posljednjeg Evropskog prvenstva.

Američki plejmejker Di Džej Kuper (D. J. Cooper) bit će naš novi naturalizirani igrač. Zašto ste se odlučili baš za njega?

- Uzeli smo Kupera zato što mislim je izuzetno napadački talentiran. Posjeduje odličan pregled igre, dobro igra “pick and roll”, ima i šut.

Kako sam ja to vidio, Kuper za reprezentaciju BiH može da napravi razliku, pregledom i asistencijama da otvori šut i Mirzi Teletoviću, Marku Šutalu, Nemanji Mitroviću…

Veliki nedostatak

Ne spominjete Nihada Đedovića?

- Pravo da vam kažem, veoma sam zabrinut. Nihad je jedan od glavnih igrača, ali ne znam kako će sve ovo s povredom da se završi. Ako on ne bude mogao igrati, to će biti veliki nedostatak i ostali momci morat će dati mnogo više. Nema druge.

Moramo Vam postaviti pitanje i o mladom centru Jusufu Nurkiću, koji je izabran kao 16. na NBA draftu. Koliki su njegovi dometi?

- Nurkić je pokazao da je jedan od najvećih talenata na svojoj poziciji u Evropi. Prema informacijama koje ja imam, on bi trebao igrati za U-20 reprezentaciju BiH, a potom doći kod nas u tim.

Nakon toga na njemu je odluka – otići odmah u NBA ili čekati u Evropi. S ovom pozicijom na draftu koju ima njemu su širom otvorena vrata NBA lige.

Čekao sam pravu ekipu

Strpljivo ste čekali klupsku ponudu i dočekali posao iz snova. Malo je ekipa poput šesterostrukog evropskog prvaka Panatinaikosa, koji ste nedavno preuzeli?

- Dobro, ja sam bio skoro dvije godine bez posla i želio sam pravu ekipu, odnosno ekipu koja igra Euroligu. Mislim da je Panatinaikos veliki klub, ima tradiciju, velike ambicije, tako da se sve poklopilo. Radimo, tražimo igrače… Nadam se, prvo, da možemo napraviti dobar tim, a onda i dobru sezonu.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.