x

OPREZ: Ne tuširate se svaki dan, ne perete kosu redovno: Evo šta radite svom tijelu!

Sigurno vam se nekad desilo da vas prosto mrzi da odete da se istuširate.

Žene često preskoče i pranje kose - vežu rep ili punđu i ništa se ne vidi, jer se prvenstveno osvrću na estetsku stranu. Kada se umorni vratite iz izlaska u pola noći, skidanje šminke je nešto što proklinjete, uključujući i sebe zašto ste je uopšte stavili.

 

Ali, stručnjaci su objasnili šta može da vam se dogodi ukoliko preskočite sve navedeno - prenosi Womens Health.

 

``Ako poslije treninga ili kada se oznojite dugo ostanete u znojavim stvarima, može doći do ozbiljnih iritacija kože, kao i pojave modrica i ogrebotina - eto odakle pojave na koži za koje se ne sjećate kad ste ih dobili``, kaže doktorka Holi Filips. Ona ističe da to može dovesti i do razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko nekad baš nemate vremena da se istuširate, obavezno se presvucite!

 

Jedno istraživanje došlo je do poražavajućih rezultata - četiri od pet žena se ne tušira svaki dan! To nikako nije dobro za kožu, zato poslušajte savjete doktorke Holi Filips. Kada je riječ o treniranju, ona savjetuje da nikada ne preskačete kupanje, ali šta je sa kosom?

 

``Ako ne operete kosu svaka dva ili tri dana, na njoj će se neizbežno nagomilati masnoća i prljavština``, kaže stilista Džordž Rajlender i dodaje da takva kosa obavezno poprimi neprijatan miris i ružan izgled. Da li ste znali da preskakanje pranja kose izaziva njeno mršenje i brže cvjetanje krajeva?

 

Prihvatljivo vrijeme između pranja kose svakako je individualno i zavisi od tipa kose, ali sve preko 5 dana je mnogo. Sa druge strane, ako zaspite sa šminkom ponekad, to neće imati velike štetne posljedice, izuzev nagomilavanja mrtvih ćelija kože - objašnjava Adrijana Martino, doktor estetske i laserske hirurgije.

 

``Ako praktikujete spavanje sa šminkom malo češće, pogotovo stalno, nemojte se začuditi ukoliko vam koža prije vremena ostari. To se dešava jer zbog šminke koža ne može da se oporavi i izgradi nove ćelije, a odbaci mrtve, usljed čega se pojavljuju bore i koža postaje tamnija``, istakla je ona.

 

Noću se koža aktivno obnavlja, a ako joj tada zatvorite pore, vrlo vjerovatno ćete uskoro primjetiti mitisere i gnojne bubuljice. Maskara vam možda ne izgleda opasno, jer se nanosi samo na trepavice, ali spavanje sa njom ima užasne posljedice - možete ostati bez trepavica!

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.