x

OVIH 7 RANIH SIMPTOMA SVI IGNORIŠEMO: Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje i pobijedite rak!

Ljudsko tijelo je nevjerovatan mehanizam koje uvijek šalje signale da nešto nije u redu samo treba obratiti pažnju na njih. Ovo je 7 simptoma raka koji se pojavljuju u prvoj, ranoj fazi kada je moguće pobijediti ovu bolest maltene bez ikakvog truda.

1. Promjene na koži

Neočekivane promjene na koži mogu biti znak raka kože. Oni uključuju pojavu čvorića na dojkama i ispod pazuha, osip nepoznatog porijekla, pojava „mokrog“ čira na tijelu, iznenadni rast mladeža i promjena njegovog oblika i boje.

 

2. Konstantni kašalj

Uporni kašalj koji mjesecima ne prolazi može biti prvi znak raka pluća. Manifestuje se i iznenadnim gubitkom težine i apetita a u kasnijoj fazi počinje da se iskašljava i krv.

 

3. Svrab kože

Svakodnevni svrab u nozdrvama može biti znak tumora na mozgu, dok svrab u predjelu genitalija može imati veze sa rakom grlića materice ili jajnika.

 

4. Promjene probavnog sistema

Sluzava stolica, nadutost poslije obroka, tup bol u predjelu abdomena, sve su to znaci nakon koji morate kod ljekara na konsultacije i ispitivanja.

 

5. Promjene u mokrenju

Da su bubrezi ozbiljno oboljeli, može se vidjeti ako se primijeti krv u urinu, ako je povišen krvni pritisak i postoji hroničan umor.

 

6. Gubitak težine i apetita

Prva faza raka želuca nosi sa sobom iznenadni gubitak težine i apetita, odbojnost prema mesu, anemiju, kao i rapidno povećan broj gasova.

 

7. Konstantan bol u grlu

Početnu fazu raka grla moguće je primijetiti ako stalno imate poteškoće pri gutanju i disanju, gubitak glasa i loš zadah.

(Express.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.