x

OVO su načini da vidite je li vaš PAS DEBEO!

Višak kilograma jedna je od boljki modernog svijeta, bez obzira na to jesu li u pitanju ljudi, mačke ili psi. Ako ste vlasnik psa i želite znati da li biste trebali svog psa staviti na dijetu, postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti.

REBRA

 

Ako psu bez problema možete napipati rebra, nemate razloga za brigu. Vaš pas nije predebeo.

 

STRUK

 

Kada stanete iznad svog psa, trebali biste vidjeti široka prsa koja se zatim sužavaju u struk. Ako pas nema struk, to znači da bi trebao na dijetu.

 

LIČNA HIGIJENA

 

Ako pas ne može vršiti vlastitu ličnu higijenu (spustiti glavu među zadnjenoge), to je prilično dobar znak da ga muči višak kilograma

 

DISANJE

 

Ako vam se pas muči kada diše ili vam se čini da dosta dahće, a ne bi mu smjelo biti vruće, vjerovatno ga muči višak kilograma. No, naravno, kada su u pitanju poteškoće sa disanjem, valja posjetiti veterinara.

 

KRETANJE

 

Ako se pas teško kreće ili mu nije lako ustati i leći, to može biti znak problema sa kilogramima, ali tek kada isključite ostale zdravstvene probleme.

 

ZATVOR

 

Psi, baš kao i ljudi, mogu imati problema s probavom. Možda vaš pas nije predebeo, već ga muči zatvor ili nadutost. U slučaju takvih problema, razgovarajte s veterinarom o mogućoj promjeni prehrane svog ljubimca, kao i povećanju dnevne aktivnosti.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.