x

Odlična štrudla sa orasima!

Ovo je jedan od boljih recepata za štrudlu, ako ne i najbolji. Probajte, nećete se pokajati.

Sastojci:

 

 Tijesto:

    500g brašna

 

    1 vrečica suhog kvasca

 

    60g putera ili margarina istopljenog

 

    1 jaje i 2 žumanjka

 

    60g šećera

 

    1kašika meda

 

    oko 200ml mlijeka

 

    malo izribane korice od limuna

 

    malo soli

 

Fil:

    500g oraha

 

    150g šećera

 

    1vanilin šećer

 

    100g grožđica

 

     cimta po želji

 

    150ml vrućeg mlijeka

 

Priprema:

1.Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode i kašičicom šećera.Brašno stavite u posudu i posolite dodajte žumanke i jaje razmućena sa mlijekom ,istopljeni margarin ,šećer, med ,limunovu koricu i dignuti kvasac.Umjesite tijesto srednje gustoće koje mora biti glatko i nesmije se lijepiti po rubovima od posude.Tijesto prekrijte plasticnom folijom i stavite neka naraste .

 

2.Pripremite nadjev: orahe sameljite i prelijte sa vrućim mlijekom ,dodajte šećer groždžice i cimt i sve dobro izmjesajte.

 

3.Dignuto tijesto podjelite na dva dijela i svaki razvaljajte u pravougaonik kojem su stranice dugacke koliki je i pleh ,namazite nadjevom i savijte.

 

4.Stavite na namazan pleh i prekrijte i ostavite da se opet dizu.Prije stavljanja u peć premažite istopljenim puterom .Peći 40-50 min.na 180 C.

 

5.Kad se ohlade pospite štaub šećerom.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.