x

Održana press konferencija povodom prezentacije istraživanja muškarci i primarna zdravstvena zaštita u BiH!

Muškarci i primarna zdravstvena zaštita u FBiH, naslov je istraživanja koje je implementirala Asocijacija XY, uz aktivno učešće u planiranju, sprovedbi i monitoringu Gender Centra FBiH, Ministrastva zdravstva FBiH, Ministrastva zdravstva KS, Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Doma zdravlja Livno i aktivno učešće više od 60 zdravstvenih radnika_ca.

Na press konferenciji koja je održana povodom prezentacije rezultata istraživanja govorile su direktorica Gender Centra FBiH Ana Vuković, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić i autorica istraživanja prof.dr. Aida Pilav.

 

Prema riječima direktorice Asocijacije XY Emine Osmanagić, iako ih zdravstveni sistem najčešće tretira kao homogenu grupu, muškarci i žene imaju različite potrebe i mogućnosti kada su u pitanju očuvanje zdravlja, pristup dijagnostici i pravovremenom otkrivanju i tretiranju različitih bolesti i stanja.

 

„Različite potrebe muškaraca i žena prema zdravstvenom sistemu zahtijevaju veća, kontinuirana i rodno senzitivna ulaganja, što u Bosni i Hercegovini do sada nije bio slučaj. Posljedica toga jeste nepostojanje potrebnih i kontinuiranih rodno senzitivnih analiza zdravlja, nedostatak ulaganja u rekonstrukcije zdravstvenih ustanova i uvođenje novih rodno i spolno specifičnih usluga, nedostatak studija koje bi identificirale faktore koji narušavaju zdravlje i odnose ciljanih populacija sa zdravstvenim sektorom. Sve to negativno utiče na interakcije koje se ostvaruju između zdravstvenog sektora i pomenutih populacija, a u cilju očuvanja zdravlja, promocije zdravlja i brige o zdravlju“ kazala je Osmanagić.

 

Istraživanje je provedeno u ambulantama obiteljske medicine u DZ Sarajevo i DZ Livno u periodu od juna do jula 2015. godine. U DZ Sarajevo ispitivanje je provedeno u 9 opštinskih domova zdravlja i 35 lokaliteta a istraživanje u Livnu je provedeno u centralnom objektu DZ.

 

Istovremeno je provedeno i anketno istraživanje među doktorima medicine u timovima porodične/obiteljske medicine, a vezano za njihovu percepciju zdravlja muškaraca i specifičnih potreba za zaštitu zdravlja muškaraca.

 

Prema riječima autorice istraživanja prof.dr. Aide Pilav, u patrijarhalnom društvu poput Bosne i Hercegovine, muškarac se idealizira kao hranitelj porodice, stub održivosti i sigurnosti porodice.

 

``U našem su društvu muškarci najčešće ti koji su prvi, alfa muškarci, snažni, robusni, ne može im biti ništa i oni su ti kojima rijetko nešto fali... U pitanju je kulturološka stereotipija koja može dosta da košta. Iz tog razloga, čak i kada zdravstveno stanje zahtjeva određene intervencije, muškarac se neće jednostavno odlučiti za posjetu ljekaru jer ne može napustiti posao, smatra da se s bolesti može izboriti sam ili se odluči da traži savjet supruge ili partnerice koja bez adekvatnog znanja neće sugerirati niti ohrabriti muškarca da potraži zdravstvenu pomoć, pregled ili tretman/njegu. Izostanak brige muškaraca o svom zdravlju u rizik dovodi i žene`` kazala je Pilav te dodala kako su ljekari u Domovima zdravlja sretali muškarce s različitim problemima.

 

„Zanimljivo je da se 25 posto muškaraca plaši ljekara, a 20 posto njih misli da su manje bolesni od žena. Inače, muškarci najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti, a poražavajuće je što jako kasno odlaze ljekaru``, kazala je Aida Pilav, autorica istraživanja.

 

Od 311 ispitanih muškaraca u DZ KS-a, njih 130 misle da su dobrog zdravstvenog stanja, a samo 18 da im je zdravstveno stanje loše. U Livnu, od 214 anketiranih, njih 89 misli da je dobrog, a šest muškaraca da su lošeg zdravstvenog stanja. Glavni faktori rizika za nastanak hroničnih problema su kardiovaskularna oboljenja, a posebno kod muškaraca srednje životne dobi.

 

``Rezultati ovog istraživanja potvrđuju kako se treba posvetiti uspostavljanju rodno zasnovanog okvira unutar zdravstvenog sektora u FBiH koji će omogućiti razvijanje posebno kreiranih usluga za muškarce i žene shodno njihovim potrebama i životnoj dobi, te kreiranje jasno artikulisane zdravstvene politike koja će biti posvećena muškom zdravlju``, navela je dr. Pilav, dodavši kako je izuzetno bitno ustrajavanje na gender senzitivnim politikama koje moraju biti vidljive i u zdravstvenom sektoru.

 

Muškarce, poruka je ovog istraživanja, je stalno potrebno informirati o svim faktorima rizika bitnim za specifično zdravlje, a to se može raditi u okviru kampanja, te konkretnih preventivnih aktivnosti.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.