x

Odviknite bebu od pelena bez stresa!

Odvikavanje od pelena ne treba da bude težak i stresan posao. Donosimo savjete kako dijete odviknuti od pelena i naviknuti ga da koristi tutu za manje od sedam dana.

Postavljajte dijete na tutu nekoliko puta dnevno

 

Doći će trenutak u kojem ćete htjeti ili morati odviknuti dijete od pelena i to znači da ćete ga morati nekoliko sati dnevno trenirati. Pustite ga da jede, pije i igra se na uobičajen način, ali ga svakih 15 minuta stavite na tutu. Zatim ga obucite u pelene i nastavite sa svojim danom. Kad dođete kući s posla, opet ga posjednite na tutu. Treći dan koristite u potpunosti samo tutu. Ako napustite kuću, uzmite rezervnu tutu sa sobom ili posjetite mjesta za koja ste sigurni da imaju javne WC-e.

 

Skinite dijete u potpunosti

 

Ako vremenski uslovi to dopuštaju i temperatura u kući je prihvatljiva, pustite dijete da šeta po sobi golo ili samo u majici. Ako dijete ne nosi pelenu, vjerovatno će dati do znanja da mora obaviti nuždu. Tu priliku iskoristite da ga posjednete na tutu. Nakon obavljanja nužde se pobrinite da zajedno s djetetom pogledate u tutu kako bi dijete povezalo radnje. Nakon toga istresite sadržaj u školjku ukazujući djetetu na zvuk puštanja vode i vrtlog. Bilo bi dobro da se tuta nalazi u blizini WC-a jer bi ono moglo brže povezati stvari.

 

Dajte nagradu i pritom budite kreativni

 

Naljepnice, pucketavi mjehurići ili bombon su super nagrada za korištenje tute. Napravite mu omiljeno jelo, desert ili nešto slično. Ako ne želite trošiti novac, smislite neki umjetnički projekat koji možete napraviti sa svojim djetetom kako bi ga moglo pokazivati kao svoju nagradu.

 

Volim te, a sada piški

 

Metoda: Svaki put kada vaše dijete iskoristi tutu - pohvalite ga. Zamolite prijatelje i rođake da učine isto.

 

Za: Nagrade za dobro učinjenu stvar dižu samopouzdanje, a djeca najviše pažnje poklanjaju igračkama.

 

Protiv: Izbjegavajte pretjerivanja. Ako dijete ima nezgodu, objasnite mu da se nezgode mogu dogoditi i da je to u redu.

 

Obavijestite tete u vrtiću o promjeni

 

Svakako upozorite tete u vrtiću da primjenjujete ovu tehniku. Tete su često zauzete drugom djecom, a na ovaj način će obratiti pažnju na dijete i povremeno ga priupitati treba li u WC. Pokušajte dovesti dijete u vrtić malo ranije, kako biste mogli pratiti njegov odlazak u toalet i provjeriti radi li to ispravno.

 

Ponesite tutu na put

 

Tute su praktične jer ih možete ponijeti na put, u automobil ili u park. Takođe, postoje nastavci za WC školjku u slučaju da je dijete prisiljeno ići u javni toalet. Takođe bi bilo dobro da ponesete maramice i rezervnu odjeću, a u autu možete uvijek imati rezervne hlače.

 

Ograničite unos tekućine prije spavanja

 

Pokušajte najmanje sat vremena prije spavanja djetetu ograničiti unos pića. Poslužite večeru kasnije kako dijete ne bi imalo potrebu za hranom i pićem prije spavanja i kako bi se probudilo suho.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.