x

Otkrivamo tajne dobro kuhanog povrća!

Kada ste posljednji put istinski uživali u ukusnom kuhanom povrću? Da, povrće je jedna od najzdravijih namirnica, no lošom pripremom lako je se može upropastiti i učiniti bezukusnom.

Proljeće je najbolje vrijeme za što češće čašćenje ukusnom porcijom povrća, no da biste istinski uživali, važno je znati pravilno ga skuhati. Nemojte ga kuhati u punom loncu vode, na pari ili pak popržiti da izgubi potpuno okus. Isprobajte kombinaciju pirjanja i kuhanja koja će povrće učiniti ukusnim.

 

Sitno nasjeckajte kupus i gomoljasto povrće. Ako pirjate luk ili poriluk, razrežite ih po sredini kako bi što veća površina povrća bila na tavi.

 

Komorač i luk nasjeckajte na kriške ostavljajući korijen kraj netaknut da se ne raspadnu, piše thekitchn.com.

 

Povrće ostavite da bude tanko i dugačko. Vitko elegantno povrće poput šparoga i mahuna nemojte sjeckati. Osim što će izgledati ljepše, na ovaj način će se ravnomjernije skuhati. Sve što trebate napraviti je odrezati drvenaste dijelove na rubovima.

 

Koristite najveću tavu s poklopcem koju imate. Nakon što ste na naglo popržili povrće, trebali biste ga moći u jednom sloju ostaviti da se lagano dinsta u tavi. Na taj način povrće će biti ravnomjerno kuhano te natopljeno ukusnim sokom.

 

Sol dodajte tek na samom kraju. Nikada nemojte povrće soliti odmah na početku kuhanja, već tek kada se povrće počne lagano pirjati. Naime, sol uzrokuje cijeđenje vode iz povrća što će spriječiti tamnjenje na početku. Stoga, tek nakon što povrće dobije lijepu boju, dodajte sol i ostale začine te vodu za kuhanje.

 

Nemojte ulijevati previše vode. Najbolji omjer vode i povrća je jedan naprama tri. Kuhanje povrća bi trebao biti proces koji je između parenja, pirjanja i klasičnog kuhanja. Nakon što se povrće lijepo propirja na tavi, treba dodati jednu trećinu vode u odnosu na količinu povrća. Na taj način povrće će lijepo omekšati, ali neće plivati u vodi, već će se stvoriti ukusna glazura.

 

Povrće odmah izvadite iz tave. Čim je kuhano te ga se može lako prepoloviti vilicom, povrće treba izvaditi iz tave te ga staviti na tanjur za serviranje. Tavu ostavite sa strane te pustite da se preostala tekućina zgusne. Nakon toga to prelijte preko povrća i poslužite.

 

Isprobajte nešto novo. Nemojte stalno koristiti istu vrstu povrća, odvažite se i u tavu ubacite malo korabe ili pak korijena celera. Baby povrće idealno je za ovaj tip kuhanja. Pomiješajte mini mrkvu, komorač ili repu – osim što će biti ukusno, sjajno će izgledati.

 

Za okus dodajte malo maslaca. Najveći gurmani neće moći odoljeti žličici maslaca u kuhanom povrću. No i za ovo postoji određena tehnika – tavu nagnite prema sebi, žlicom povrće pogurnite na suprotnu stranu, a zatim par komadića maslaca umutite u nakupljeni tekućinu na drugom kraju tave. Vrlo je važno znati i da se maslac dodaje tek pred kraja kuhanja.

 

Neko povrće baš i nije pogodno za ovaj način kuhanja. Stoga u ovome slučaju izbjegavajte lisnato zeleno povrće poput špinata i salate, a nije loše preskočiti i brokulu i cvjetaču, jer znaju postati previše kašaste.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.