x

Ovako je bilo na današnjim protestima u Mostaru!

Protest nezadovoljnih Mostaraca, u kojemu je kao i proteklih dana učestvovalo između 100 i 150 građana, mirno je završen u 19 sati i 15 minuta.

Već tradicionalno, protestanti su se počeli okupljati u 17 sati na Španjolskom trgu, odakle su u 17:45 minuta protestanti krenuli prema obližnjoj zgradi Kantonalnog suda.

Međutim, pripadnici specijalne policije zaustavili su ih na oko sto metara od Suda, blokiravši Ulicu dr. Ante Starčevića. Blokada je potrajala šezdesetak minuta.

Građani su od policije i njihovih nadređenih tražili objašnjenje zašto ne mogu hodati svojim gradom ali, kao i prethodnih dana, ostali su bez odgovora.

U 18 i 45 protestanti su sporednim ulicama krenuli prema zgradi Gradske vijećnice, a na putu do tamo kratko su se zaustavili ispred mostarskog ureda Stranke za bolju budućnost zviždeći i vičući "Lopovi".

Ispred Gradske vijećnice, bivše osnovne škole, neformalni vođa prosvjednika Muharem Hindić Mušica još jednom se obratio okupljenim građanima.

Zahvalio im je na dolasku te ih pozvao da ne odustaju od borbe za bolju i pravedniju državu. Dodao je kako je ova priča tek počela te da će snaga protestanata svakim danom rasti.

Mostarskim protestantima večeras se pridružio i podržao ih sarajevski aktivist Darko Brkan.

Građani su se mirno razišli u 19 sati i 15 minuta, a novi protest zakazan je za petak u 12 sati. Za vrijeme današnjih protesta nije bilo incidenata.

Okupljanje nezadovoljnih građana Mostara započelo je prije tačno mjesec dana, 6. februara. Već drugoga dana, kao i u drugim bh. gradovima, protest se pretvorio u nerede u kojima je devestirano i zapaljene šest županijskih, gradskih i stranačkih zgrada.

Protesti u Mostaru do sada su rezultirali ostavkama predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ramiza Jelovca i kantonalnog ministra unutarnjih poslova Marija Šulente.

tekst: bljesak.info

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.