x

POPLAVE, ZEMLJOTRESI, A SADA I OVO: U junu nam prijeti nova opasnost!

Tokom cijelog juna  se očekuju jaki pljuskovi koji donose nove opasnosti od riječnih bujica, upozoravaju hidrolozi. Katastrofalne poplave se još nisu smirile, voda se na mnogim mjestima nije povukla, a novo nevrijeme, jake kiše i grad zadesili su neka područja Srbije. 

- Vrlo mala količina padavina može u ovoj situaciji da napravi veliki problem. Molimo građane i nadležne da svakodnevno na našem sajtu prate upozorenja o vodostaju rijeka. Pošto su u izgledu pljuskovi tokom cijelog juna, a zemljište je već prezasićeno, padavine nemaju gdje da odu sem u rijeke, koje onda mogu da stvore bujice. Ništa od ovoga što pričam nije sto posto izvijesno, sve su ovo samo izgledi i očekivanja, ali pripravnost je obavezna - kaže za “Blic” Aleksandar Vujanović, dežurni hidrolog u RHMZ.

 

Branko Bjelić, prognostičar RHMZ u odjeljenju za dugoročne prognoze, kaže da nas očekuje kišni jun.

 

- Padavine su u izgledu za cijeli jun. U prvoj nedjelji može se očekivati da će one donositi 10 do 20 litara po metru kvadratnom, u drugoj od 30 do 40, a u trećoj ponovo 10 do 20 litara, što je iznad prosjeka za to doba godine. Biće to lokalni pljuskovi, ne dugotrajni, ali svejedno na njih treba obratiti pažnju poslije svega što nam se desilo i imajući u vidu zasićenost tla - kaže Bjelić, insistirajući na tome da je ovdje riječ samo o izgledima, a ne o prognozi.

 

A što se prognoze tiče, ona je ista za narednih pet dana. Imaćemo svakodnevno lokalne pljuskove sa grmljavinom. 


- Za vikend očekujemo malo do umjereno oblačno, razvedravanje i prestanak padavina, a do 5. juna pretežno sunčano sa temperaturom u porastu - kažu dežurni prognostičari u RHMZ.

Izvor:Blic.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.