x

POZNATI METEOROLOG UPOZORAVA: ``Ono što nas čeka idućeg mjeseca nikoga ne treba iznenaditi!``

Nakon nepogoda i kratkotrajnog osvježenja prethodnih dana, koja su se najmanje osjetila u Hercegovini, Jadranu, zatim Crnoj Gori i Makedoniji - vrijeme bi idućih nekoliko dana trebalo poprimiti opet ljetne karakteristike.

Već tokom vikenda i samog početka iduće sedmice očekuje se novi val vrućine. Temperature bi okvirno u regiji bile između 26°C i 37°C . Uz veći postotak vlage mnogima bi moglo biti neugodno sparno.

 

Ipak, već tokom drugog dijela ponedjeljka, u utorak i srijedu očekuje se osvježenje, uz mogućnost za lokalne nepogode ponajprije u Srbiji, Kosovu, kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore i u Bosni. U Makedoniji bi se osvježenje trebalo osjetiti tek od noći na srijedu i od srijede, jer bi u ponedjeljak i utorak tamo trebalo biti vruće i sparno vrijeme.

 

NOVE VRUĆINE: S ljetom još nije gotovo, jer je osmi mjesec pravi ljetni mjesec, a uz to je kroz prošlost ovaj mjesec znao biti jako vruć - navodi se na popularnoj meteo stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

 

- Svakako da treba računati na nove vrućine, ali ne očekuju se dugotrajne, jer bi s prodorima svježijeg zraka trebalo dolaziti do pogoršanja i jačih nepogoda uz osvježenja.

 

Dakle po trenutnim prognozama ljeto još ima svojih aduta za pokazati.

 

- Ako ćemo govoriti o nešto dužem trajanju ljeta kroz sljedeći mjesec, onda definitivno prednost imaju područja Hercegovine, Dalmacije, obalnih i priobalnih područja Crne Gore, Albanije, te područje Makedonije. Opasnost od požara bi mogla biti aktuelna u sljedećem mjesec, kao i sljedećih nekoliko dana. Posebno se to odnosu na Crnu Goru, Jadran i Hercegovinu.

 

OPASNOST OD POŽARA: Prijeti nastanak požara i od lokalnih nepogoda (tzv. suhih munja). Tu uvijek može biti i ljudskog faktora, zato oprez pri paljenju vatre u prirodi.

 

Ne kaže se uzalud: vatra je vjerni sluga, ali zao gospodar

 

I na kraju, kako je već u sezonskim prognozama za ljeto objavljeno, da bi ovog ljeta moglo biti za ovo doba godine karakterističnih grmljavinskih oluja.

 

- Upozoravam da bi ovakvih oluja moglo biti i u sljedeća dva do tri mjeseca. Svakako se čuvajte lokalnih grmljavinskih oluja. Uz lokalne bujične poplave, vrlo jak vjetar, i grad, po meni su najopasniji elektriciteti unutar same oluje tj. intenzivna grmljavina. Ujedno je ova pojava uz poplave, odnijela najviše ljudskih života u našoj regiji. I ranije je bilo ovakvih nepogoda, kao i velikih vrućina kroz cijelu ljudsku prošlost.. - zaključuje se u prognozi koju za spomenutu stranicu potpisuje prof. Zoran Zadro.

 

NOVA ŽRTVA UDARA GROMA: U bolnici preminuo muškarac koji je jučer stradao u naselju Šćemlija.

 

Četrdesetogodišnji Mile Stevanović iz naselja Šćemlija kod Zvornika podlegao je povredama koje je zadobio od udara groma, potvrđeno je u Opštoj bolnici Zvornik.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.