x

Ispravka: Izmišljena nepostojeća teorija zavjere o Praljkovoj smrti!

Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa portala Telegraf.rs pod naslovom: "PRALJAK JE ŽIV I ZDRAV, sve je izrežirano: Teorije zavjere o samoubistvu osuđenog ratnog zločinca, hrvatskog generala!" Portal Raskrinkavanje.ba je analizirao spornu temu i naveo kako je riječ o dezinformaciji, a članak koji smo prenijeli je zapravo teorija zavjere. 

Naime, samoubistvo Slobodana Praljka, koje je počinio u sudnici Haškog tribunala nakon što je osuđen za ratne zločine, danima je udarna tema u medijima u regionu. Portal Telegraf je tim povodom objavio članak u kome je izmislio nepostojeće teorije zavjere o Praljkovoj smrti. Isti članak je prenio i naš portal uz navođenje izvora. 

Članak sam po sebi nije sporan iz razloga što samo prenosi tuđe sadržaje te to jasno i naglašava. Međutim, ono što je zanimljivo jesu komentari čitalaca koji se nalaze ispod teksta. “Telegraf” je dio ovih komentara iskoristio kao izvor za novu priču. Na osnovu kratkih, anonimnih i neutemeljenih komentara u kojima se ne pružaju nikakvi dokazi, nastala je nova vijest.

Telegraf je tako na osnovu dva komentara sopstvenih čitalaca izmislio priču o “teorijama zavjere koje kruže internetom”. Naš portal je također prenio sporni članak.

Portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi dalje navodi: 

Daljim istraživanjem tvrdnji iznesenih u članku, dolazimo do još zanimljivih činjenica. Naime, od svih izjava, odnosno navodnih teorija zavjera, samo 2 od njih možemo pronaći u komentarima ispod prvobitnog Telegrafovog članka. Do svih ostalih tvrdnji nismo uspjeli doći ni širom pretragom na internetu.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.