x

PROCVAT SE*S TURIZMA: Muškarci masovno posjećuju ove zemlje!

Sve više muškaraca iz Evrope putuje u Laos, koji je postao nova destinacija za se*s turizam. Ova nekada izolirana zemlja ima mnogo rivala u okruženju, iako se ni jedna otvoreno ne predstavlja kao zemlja u kojoj cvate se*s turizam. Osim toga, Tajland se posljednjih godina bori protiv ovakve reputacije. 

Prije samo nekoliko godina, gotovo niko nije mogao da dobije turističku vizu za Mjanmar, a sada ova država očekuje više od tri miliona turista.

 

U komunističkom Laosu strani posjetitelji već stvaraju 12 posto bruto domaćeg proizvoda, a iako Bangladeš nikad nije bio izoliran kao ni jedna od nabrojanih zemalja, danas mnogo ulaže u turizam, pa su se i prihodi od ove grane učetvorostručili u odnosu na 2012. Se*s turizam tako postaje ključni dio ekonomije jedne zemlje.

 

Prije nego što je Tajland dostigao vrhunac popularnosti, se*s turizam je devedesetih doprinosio bruto domaćem proizvodu 27 milijardi dolara. Nisu samo pros*itutke imale koristi, nego i hoteli, restorani, turističke organizacije, kafići, saune, kabarei i naravno klinike. (U Bankoku je 19 posto sek*ualnih radnica 2007. godine imalo HIV).

 

Baš zbog javnog zdravlja, kada su sek*ualno prenosive bolesti dostigle nivo epidemije, Tajland je poželio da se okrene drugačijoj vrsti turizma, što nosi nove izazove.

 

Neki smatraju da je potrebno legaliirati pros*ituciju, kako bi mogla strože da se nadzire, kao što je to slučaj u Amsterdamu i Singapuru. Ukoliko ostaje u “podzemlju”, teško je upratiti njene tokove, smatra Fill Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watch odeljenja za Aziju.

 

Ipak, legalizacija se ne može baviti samim korijenom problema – velikom potražnjom. Zato mnoge humanitarne organizacije smatraju da je prevencija jedino dugoročno rješenje.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.