x

Peršun, đumbir i pelin protiv vatre u želucu!

Zapaljenje sluzokože želuca, poznatije kao gastritis, jedno je od najčešćih želučanih oboljenja, a jesen je vrijeme kada se najviše ljudi žali na ove tegobe.

To, međutim, nije slučajno. S jeseni dolazi do hormonskih promjena, mijenja se kiselost želuca, a aktivnost organa za varenje se usporava.

 

Sluzokoža želuca može da se upali zbog konzumiranja neadekvatne hrane, alkohola, korištenja nesteroidnih lijekova protiv upala, a ne treba zanemariti ni veliki uticaj stresa. On pojačava lučenje želučane kiseline i tako uzrokuje tegobe. Postoji i gastritis koji nastaje atrofijom sluznice, kada nema stvaranja viška kiseline. Međutim, najčešći uzročnik gastritisa jeste helikobakter pilori bakterija.

 

Ona se smatra glavnim uzročnikom želučanih tegoba, uključujući čir na želucu. Oboljenje često ne daje nikakve simptome, a kada se oni ipak pojave većina pacijenata, osim bola u stomaka, gorušice i neprijatnog zadaha iz usta, osjeća gađenje prema hrani ili sitost poslije samo nekoliko zalogaja. U težim slučajevima nagrižena sluzokoža želuca može i da prokrvari.

 

Ljekoviti peršun

 

Četiri kašike narendanog korijena peršuna prelijte čašom ključale vode. Poslije 15 minuta procijedite i pijte pomalo tokom dva dana.

 

Crna rotkva i med

 

Uveče većoj crnoj rotkvi odstraniti sredinu, pa u izdubljeno mjesto nasuti med i ostaviti da odstoji do ujutru. Ujutru sadržaj rotkve dobro promiješati, izvaditi dvije kašičice meda, pomiješaju sa dva decilitra vode i to popiti. Tako se radi sve dok se ne potroši sav med iz rotkve, koji otprilike treba da traje dva-tri dana.

 

Sok od kupusa

 

Svakog dana, najmanje deset dana, treba natašte piti čašu soka od svježeg kupusa. Kupus se može iscijediti ručno ili pomoću sokovnika.

 

Pelin

 

Pelin je najkorištenija biljka za želučane probleme, bez obzira na veliku gorčinu. Djeluje vrlo brzo otklanjajući sve želučane tegobe.

 

Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, katara želuca, zatvora, proljeva, prevelike kiseline u želucu, pritiska i osjećaja boli.

 

Dnevno pijte jednu do dvije šoljice čaja od pelina, ali terapija neka traje maksimalno sedam dana. Prelijte kašičicu biljke i ostavite deset minuta, zatim procijedite i popijte.

 

Aloe vera

 

Aloe vera je čudo od biljke. Ova biljka je bila poznata još prije 5.000 godina u Indiji, gdje se koristila u ayurvedi i bila poznata pod imenom ghrit kumari (ta, koja hrani i donosi dugovječnost). Odlično djeluje kod mnogih bolesti, a posebno je dobra za zacjeljivanje sluznice želuca.

 

Smatra se da je za to zadužan spoj aloctin, koji smanjuje želučane sokove i želučane lezije te pomaže bržem zacjeljivanju.

 

Doziranje: uzimajte 30 do 60 ml soka aloe vere ujutro natašte.

 

Đumbir

 

Đumbir je jedan od najboljih prirodnih lijekova za želučane tegobe, jer ublažava mučnine bolje od bilo kojeg lijeka. Djeluje bolje od klasičnih lijekova, smanjujući upalu sluznice i eliminišući mučnine.

 

Pomaže kod slabe probave, vjetrova, manjka apetita, slabe cirkulacije, dispepsije i drugih gastrointestinalnih tegoba.

 

Doziranje: kašičica svježeg soka đumbira tri puta na dan, ili pola do dva grama sušenog đumbira.

 

Napomena: Ako imate akutni gastritis, budite oprezni s đumbirom, jer može iritirajuće djelovati na oštećenu sluznicu želuca. Najprije ga uzimajte u manjim količinama, a zatim ih postepeno povećavajte.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.