x

Petnaestog aprila premijera dječije predstave Čudovište iz pozorišta i Lutkarova djeca!

Petnaestog aprila u 13 sati u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo djeca će imati priliku prisustvovati čaroliji koja će im otkriti šta je to pozorište i i spričati bajku o lutkaru Tanetu.

Ideja je potekla od našeg istaknutog glumca i reditelja Riada Ljutovića koji je želio pokazati najmlađim kako živi pozorište i kako sve umjetnosti koje su sastavni dio Narodnog pozorišta u Sarajevu ( drama, opera, balet) pod istim krovom kreiraju jednu veliku čaroliju. Posegnuo je za tekstom našeg uvaženog književnika za djecu Fahrudina Kučuka “Lutkar i njegova djeca” koji snažnim emocijama ispisuje pričo o lutkaru i njegovim lutkama koje ne žele biti samo predmet nego djeci pružiti radost tako što će ih se oživjeti na sceni.

 

Ekskluziva je prisustvovala kostimskoj probi i sudeći po onome što smo vidjeli ova čarolija će preći na svu djecu. 

 

Najmlađe će u čarobni svijet pozorišta uvesti i čarobni glumci, te jedan operni pjevač i jedna balerina, a njihova imena su: Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Zulejha Kečo i Iliš Bečei.

 

Roditelji, dovedite djecu da se na najljepši mogući način upoznaju sa magijom pozorišta.

 

RIJEČ REDATELJA

 

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog  komada za djecu poslužila je komedija dell’arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, dodajući na osnovnu priču i svoj tekst. Tako smo iz improvizacije dobili konačan izgled i atmosferu  predstave  Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca.

 

Dječije predstave imaju mnogostruko značenje, ona pridonose razvijanju govorne kulture, obogaćivanju riječnika kod djece. Obogaćuju dječiji govor  lijepim izrazima i predodžbama. One djeluju na misaone sposobnosti djece razvijanje različitih osobina ličnosti i razvijanju estetskog ukusa .

Riad Ljutović

 

LUTKAR I NJEGOVA DJECA

 

Priča Lutkar i njegova djeca nastala je kao sjećanje na našeg barda lutkarstva, Antu Hrkača, koji, nažalost, nije  s nama i sa svojom najmlađom publikom, već nekoliko godina. Njegova posvećenost tim malim drvenim i krpenim bićima, kojima je poklonio svoj glas i oživio ih svojom rediteljskom čarolijom, inspirirala me je da njemu, tom tihom čovjeku i sjajnom lutkaru, poklonim ovu priču.  On je  zaslužan što sam se i sam još kao dijete zaljubio u  magični svijet lutkarskog teatra i dan-danas ostao u duši zaigran kao dijete i ovisan o  svemu što ta magija donosi.Sretan sam što Narodno pozorište Sarajevo i produkcija Fani na ovaj način slave ljepotu teatra za djecu i odužuju se velikom maestru, lutkaru Anti Hrkaču.

 

Fahrudin Kučuk, književnik

 

DŽEJNA AVDIĆ, dramaturginja

 

Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca je pozorišna predstava za djecu nastala prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

 

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.