x

Pješčane piramide u BiH, ljepše od onih u Coloradu!

U selu Dančići u mjestu Pirni Do, nedaleko od Foče u Bosni i Hercegovini, nalazi se geomorfološki fenomen, pješčane piramide koje posjeti tek poneki zaljubljenik u prirodu, planinar ili s vremena na vrijeme neki turist.

Ovaj prirodni fenomen izgleda tako kao da ga je radio kipar. Međutim, ove pješčane piramide nije radio kipar, nego priroda, prenosi Anadolija.

Kustosica fočanskog muzeja Dragica Ćurčić objasnila je process nastanka ovih piramida.

``Erozijom tla su nastale ove piramide, odnosno glina koja je pjeskovita spuštala se niz kamenje i tako gradila piramide. Vremenske neprilike, kiša, snijeg, ali i sunce su ih oblikovali``, pojasnila je Ćurčić.

Pješčane piramide se prvi put spominju još u austrougarskom periodu, pogotovo zato što se tada trebao praviti put prema Kalinoviku. Austrougari su, vidjevši pješčane piramide, pomakli dionicu tog puta drugo mjesto.

Ipak, kako kaže Čurčić, za vrijeme bivše Jugoslavije uništena je najveća piramida koja se nalazila na ovom prostoru.

Ovaj prirodni fenomen bi svuda u svijetu sigurno bio glavna turistička atrakcija, a u BiH one su tek još jedno mjesto koje je skoro zaboravljeno.

No, u prošlosti mnogi su putopisci opisivali baš ove piramide u svojim djelima diveći se ovom prirodnom fenomenu kojem slični postoje još samo u Srbiji i Coloradu.

``Svi putopisci koji su prolazili ovuda kažu da su slične, ali i ljepše od piramida u Coloradu. Međutim, zbog loše putne komunikacije ovaj put više ne vodi prema Kalinoviku i mnogi turisti ne odlučuju se posjetiti ovaj lokalitet``, pojasnila je Ćurčić.

Jedan od putopisaca koji su pisali o piramidama je Dragutin Deroko koji je jedno vrijeme boravio u Foči, vozio se splavom niz Drinu i posjećivao pješčane piramide. Prema njegovim tvrdnjama, ove piramide su stare najmanje 200 godina.

``Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već i dalje rastu``, kaže kustosica Čurčić.

Izvor: index.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.