x

Počinje treća sezona Nestlé projekta ``Zdravo!`` O zdravim životnim navikama učit će 1.500 učenika iz BiH!

Kompanija Nestlé Adriatic i Atletski savez BiH najavili su početak treće sezone projekta „Zdravo!“. Cilj projekta je edukacija učenika sedmih razreda o zdravim životnim navikama, s fokusom na pravilnu prehranu i svakodnevno bavljenje tjelesnom aktivnošću. U prve dvije sezone projekta ,,Zdravo!`` bilo je uključeno gotovo 2.000 učenika. Treća sezona projekta obuhvatiti će 1.500 učenika osnovnih škola iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostare, Sokoca, Prijedora i Čitluka.

„Zdravo!“ je dio globalne Nestlé inicijative pod nazivom `Healthy Kids` (Zdrava djeca), u kojoj je samo u prošloj godini učestvovalo više od 6,9 miliona djece iz 68 zemalja širom svijeta. Iznimno smo ponosni što su i bh. sedmaci dio ove velike inicijative. Nadamo se da će i ostali predstavnici industrije prepoznati važnost ovog projekta te nam se priključiti u stvaranju pozitivnih navika djece diljem zemlje, i da ćemo zajedničkim snagama podržati javno-zdravstvene institucije u prevenciji pretilosti, jednog od vodećih problema današnjice“, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju iz Nestlé Adriatica.

 

Projekat „Zdravo!“, na način koji je blizak i zabavan djeci, upoznaje školarce s osnovnim principima pravilne ishrane i značajem fizičke aktivnosti. Nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji provode projekat u školama, nakon pripreme od strane stručnjaka nutricionista, svoja znanja prenose učenicima. Učenici kroz četiri školska sata dobivaju znanja o pravilnoj prehrani i planiranju prehrane, utjecaju hrane na tijelo te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.

 

Provođenje projekta realizira se uz podršku Atletskog saveza BiH s kojim Nestlé provodi i sportski dio projekta, „Zdravo atletski kup“ koji svake godine okuplja više od 3.000 mladih.

 

„Ankete koje svake godine provodimo u sklopu projekta „Zdravo!`` pokazuju kako se djeca danas, nažalost, sve manje kreću i sve lošije hrane, te  sve više vremena provode ispred ekrana. Nadamo se da ćemo ovim projektom utjecati na stvaranje pozitivnih životnih navika mladih i potaknuti ih da se, barem rekreativno, bave sportom.“ poručio je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH.

 

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorica kineziologije i biologije. Projekat je dobio pozitivna mišljenja Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a podržao ga je i njegov sportski ambasador, atletičar Amel Tuka, vicešampion Europe u trci na 800 metara. 

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.