x

Potresna ispovijest nane ubijenih mališana: I drvo i kamen bi plakali!

Nakon porodične tragedije koja nije zapamćena u Tuzli i našoj zemlji, na vidjelo izlaze novi detalji zločina. Jučer su novinari u zaseoku Krdžalići kod Lipnice, gdje se nalazi porodična kuća Nesada Djedovića, razgovarali sa njegovom majkom Nesibom. Ona je kobnog dana zajedno sa sinom Nesadom otišla do naselja Plane po djecu.

- Bilo mi je loše u posljednje vrijeme, zadnjih sedam dana osjećala sam kao da će se nešto desiti. Da mi je da vidim djecu. Nisam ih vidjela četiri mjeseca. Otišla sam sa Nesadom po njih. Kada su išli prema meni, raširili su ruke i zagrlili me. Viču: `Lijepa moja nena draga, jesmo te poželjeli`. Kažem: `Srce moje drago, i ja sam vas.` - prisjeća se Nesiba. 

 

Kada su stigli do mjesta Bukinje, navodi ona, Nesad ju se pitao da li ima novac da plati taksi do kuće. Kazala je da ima, te da je izašla iz auta. Djeca su joj mahnula rukama.

 

- Sin me je uhvatio za ruku i kazao: `Hajde mama kući, nemoj se brinuti. Odmori se kod kuće. Ja odoh malo prošetati.` Pitao je djecu gdje da idu. Oni su kazali da žele u igraonicu u Bingo - govori nam Nesiba, koja je s komšijom autom došla do skretanja za Krdžaliće.

 

Za tragediju je saznala tek sutradan jer joj niko nije smio, zbog njenog zdravstvenog stanja, reći istinu. Tog dana su Nesada zvali na telefon, ali je telefon bio isključen.

 

- Navečer mi je počeo dolaziti narod. Govorili su kako su čuli da je Nesad imao sudar. Noge su mi otkazale. Dolaze i druge komšije. Rekla sam im: `Što mi dolazite, to se nešto desilo sa mojim sinom?` Mati ko mati, svaka ima instinkt svoj. Oni šute. Niko mi do ujutro nije htio kazati - govori nam ova majka.

 

Ujutro su u kuću stigle brojne komšije. Jedan od njih joj je rekao: ``Moram ti istinu kazati``. Rekao je da je Nesad nastradao na Repuševcu kod mezarja.

 

- Kaže: `Pričat će ti Zahid, od moje zaove sin.` Zagrlio me i kaže: `Baba, neće, jel de, plakati?` Neću plakati ako nije kakva tuga. Ako je šta opasno, plakalo bi i drvo i kamen. Kaže: `Ja ti moram reći da je Nesad otišao na Repuševac i da je pucao u djecu i u sebe.` Šta, rekoh, dragi, Zahide? Jesu li živi? Rekao je: `Ja ti ne mogu kriti, djeca su podlegla, a u Nesada je život u opasnosti.` Više ništa nisam znala - ispričala nam je Nesiba.

 

U tuzlanskom naselju Plane, ispred lokalne džamije, jučer je, uz prisustvo članova rodbine, prijatelja i komšija, klanjana dženaza sedmogodišnjem Amaru i njegovoj sestri 11-godišnjoj Melisi Djedović, koje je u srijedu navečer ubio njihov otac Nesad.

 

Dženazu je predvodio Nurija efendija Čikarić, imam džamije u Planama, a prisustvovao je i glavni tuzlanski imam Ahmed ef. Huskanović.

 

Ova tragedija se dogodila u srijedu na regionalnom putu Lipnica – Donja Obodnica kod Tuzle. Djedović je svoju djecu odvezao u autu do mjesta Repuševac, te je djeci ispalio po jedan hitac u glavu, a potom pucao sebi u glavu.

 

Djevojčica je preminula na mjestu dok je Amar izdahnuo u kolima Hitne pomoći na putu do bolnice. Ubica je smješten na Kliniku za anesteziologiju i reanimaciju, a njegov život visi o koncu.

(S. Karić/Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.