x

Pratite lansiranje najmoćnijeg teleskopa u istoriji!

Evropska svemirska agencija (ESA) danas je u 10:12h po našem vremenu lansirala svemirski teleskop ``Gaja`` sa (do sada) najmoćnijom rezolucijom od milijardu piksela koji će nam dati uvid u prošlost i budućnost Mliječnog puta.

Projekat je koštao 740 miliona evra i jedan je od najambicioznijih koje je ikada preduzela ESA. Kamere teleskopa trebalo bi da zabilježe precizne položaje i udaljenosti više od milijardu zvijezda u našoj galaksiji. Osim toga pratiće brzine približavanja i udaljavanja oko 150 miliona zvijezda od Sunčevog sistema. To bi astronomima trebalo omogućiti prikupljanje 3D markera za istraživanje evolucije Mliječnog puta. Na temelju njih moći će da se napravi film koji će moći da se ``odvrti`` u prošlost ili u budućnost naše galaksije. 

Moćna ``Gaja`` bi takođe trebalo da otkrije na hiljade tijela, zvijezda, planeta i asteroida, koja se nisu mogla vidjeti bez ovako sofisticirane tehnologije. 

Teleskop će biti lansiran na ruskoj raketi Sojuz iz Francuske Gvajane od koje će se odvojiti 40 minuta kasnije. Nakon putovanja koje će trajati oko mjesec dana Gaja bi trebalo da se ``smjesti`` na udaljenosti od oko 1,5 miliona km od Zemlje na njenoj `noćnoj strani`. 

Na ovom astrometrijskom projektu mapiranja položaja i kretanja svemirskih tijela stručnjaci rade već više od 20 godina. ``Gaja`` je opremljena sa dva teleskopa koji bacaju svjetlost na kameru od milijardu piksela povezanu s tri instrumenta. Njeni optički instrumenti izuzetno su stabilni kako bi davali što oštriju sliku. 

Stručnjaci ESA-e kažu da sve pripreme za lansiranje za sada prolaze bez problema i da su uslovi odlični. Prenos polijetanja možete pratiti uživo na livestreamu.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.